Попелиця та мурахи: як з ними впоратися, не застосовуючи хімікатів. Чи шкодять вони дачній ділянці і грядкам

Сьогодні ми хочемо поговорити про гарячу тему для садівників: мурахи і попелиця. Остаточно закривши питання: "Чи шкодять вони садовій ділянці, чи ні?".

Якщо Вам не дають спокою мурахи, це ще не означає, що вони погані і є шкідниками. Вам лише потрібно зрозуміти, яку функцію вони виконують у вашому городі, чому у вас їх так багато і як з ними впоратися.

Функція мурах

Мурахи – це санітари садової ділянки, тому вони дуже корисні та не є шкідниками. Боротьбу з ними вести не треба. Вони, навпаки, охороняють наші посадки, поїдаючи шкідливих комах.

Чому ж так багато у нас мурах?

Якби у вашому городі не було великої кількості шкідників, то вони не затрималися б і пішли в інше місце, оскільки їм потрібно чимось харчуватися.

Як розпізнати хто ворог: попелиця чи мураха?

Як вже сказали вище мурахи – це наші помічники, а от попелиця це шкідник. Вона висмоктує соки з молодих листочків рослин, не даючи їм нормально рости і розвиватися.

Чи вміють садові мурахи переносити попелицю?

Городники кажуть, що нібито мурахи розводять і переносять попелицю від однієї рослини до іншої. Мурахи не можуть розмножувати попелицю і тим більше переносити.

Мурашник на ділянці

Якщо городники бачать мурах на своїй ділянці відразу ж кажуть: “Мурашки зіпсували коріння рослин, вони поїли ягоди, вони зіпсували бутони півонії та інших квітів”. По-перше, мурахи не псують коріння рослин, оскільки вони їх не їдять. Єдине, що вони роблять, так це ходи між ними. Якщо рослина здорова, то сильне сусідство з мурахами їм не зашкодить. По-друге, мурахи не їдять ягоди – вони тільки п’ють солодку рідину, яка з них виділяється, коли до них їх хтось відкусив або пошкодив. У них самих не вистачить сил, щоб щось прогризти.

Як бути з попелицею?

Попелиця справді завдає серйозної шкоди молодим незміцнілим рослинам. Нормальна доросла і здорова рослина від попелиці постраждати не може. Як з нею боротися? Ви повинні вивчити її життєвий цикл. Якщо ви знатимете вам не доведеться вдаватися до хімічних засобів захисту. Від куди береться попелиця? Вся попелиця, яка є у нас на ділянці, розвивається самостійно, без участі мурах. Все починається восени:

З’являються самки та відкладають яйця. З них навесні з’являються личинки попелиці. Потім ця ж попелиця вже не відкладає яйця, а народжує готові личинки і так проходить від 4 до 6 разів залежно від виду. Уявіть собі за 2-3 тижні вона може переродитися кілька разів. Після 4 або 6 разів розмноження з’являється крилата попелиця. Вона починає перелітати на інші рослини і вже там знову народжує личинки.

Садівники назвали найкращі методи боротьби з мурахами і попелицею
Садівники назвали найкращі методи боротьби з мурахами і попелицею

Засоби

Керосин від мурах виявляється дуже ефективним засобом, адже комахи не переносять запах такої речовини. Якщо вони його учують, то відразу починають пошук нового місця проживання. Покрокова процедура:

  • зробити у мурашнику невелике поглиблення;
  • зверху щедро налити керосин або бензин;
  • як додатковий захист слід змочити шматки тканини в рідині та розкласти під різними деревами, кущами.

Забороняється поливати бензином або керосином рослини, інакше ділянку покинуть не тільки мурахи.

Спирт. Для боротьби з попелицею садівники винайшли та випробували безліч простих підручних засобів. Одне з них – спирт. Можна використовувати ізопропіловий спирт, який входить до складу будь-якого засобу для дезінфекції рук. Будь-який спирт потрібно розвести, щоб його міцність стала в межах 12-15 градусів не більше. Для попелиці така концентрація цілком достатня. В розчин потрібно додати господарське мило з розрахунку 50 г на відро води.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини