Томати кошелями збираю: найкращі сорти “жовтеньких”, які дозрівають найперші. Не перестаю дивувати сусідів

Томат – це теплолюбна культура. Весна найчастіше прохолодна, у квітні можуть бути поворотні заморозки, а на початку серпня вже приходять дощі, тумани та холодні ночі.

Але незважаючи на це, жоден городник не обходиться без вирощування помідорів у відкритому ґрунті. Звичайно, для цього доводиться дуже ретельно вибирати сорти. В першу чергу для відкритого ґрунту краще обирати сорти та гібриди з коротким терміном вегетації:

  • швидкостилі 75-87 днів,
  • ранньостиглі 90-95 днів від сходів до збирання врожаю.
  • і обов’язково звертайте увагу на характеристики:
  • томат має бути з обмеженим зростанням (детермінантний, штамбовий, низькорослий);
  • повинен добре переносити температурні перепади (не страждати від спеки та різкого зниження температури) і нестачі сонячного світла;
  • повинен відрізнятися високою хворобостійкістю;
  • здатний добре переносити як посуху, так і підвищену вологість.

Софія

Це ранньостиглий сорт, від сходів до плодоношення 100-105 днів. Розсаду на постійне місце краще висаджувати на 45-55 день, коли сформуються бутони. Кущ детермінантний, штамбовий, дуже компактний, багато місця не займає, висота рослини всього 30-40 см. Стебла міцні та товсті, листя середньої довжини, їх не багато, але вони дуже товсті. Коли плоди тільки формуються, листя закриває всі кисті, але коли починається активне дозрівання томатів, частину листя краще прибрати, щоб на плоди потрапляло багато сонячного світла.

Спочатку кисті формуються на головному стеблі, далі плодоношення продовжується на бічних пасинках. Особливість томату в тому, що одночасно дозріває відразу кілька плодів на рослині, що дозволяє робити рясні збори врожаю. Плодоношення йде хвилями і продовжується до кінця дачного сезону. Помідори округлі з витягнутим носиком. Коли вони повністю дозрівають, то набувають яскраво-оранжевого кольору. Дуже гарні помідори!

Маса плодів має бути 45 г, але з кожним роком вони виростають все більші. Томати щільні з тонкою, але міцною шкіркою. На розрізі видно дві насінні камери та товста стінка (приблизно 5 мм). Помідор соковитий, але не рідкий. У Софії дуже високий вміст цукрів.

Садівники назвали найкращі сорти томатів, які рано дозрівають
Садівники назвали найкращі сорти томатів, які рано дозрівають

Медовий спас

Це ранній сорт (80-90 дні від сходів до плодоношення), детермінантний штамбовий томат висотою близько 30-40-см. Важлива особливість томату в тому, що посів на розсаду потрібно проводити не раніше ніж 10 квітня. Це робиться для того, щоб рослина не “перестояла” в розсадному контейнері, тому що його потрібно висаджувати на постійне місце після загрози заморозків у віці 50 днів. Тоді ви не втратите першу кисть, яка на той час перебуває в стадії бутонізації.

Рослина дуже компактна. Листя досить велике. Пасинки розвиваються не дуже сильно, поступово. Плоди яскраво-жовтого кольору. На розрізі томати багатокамерні, м’ясисті. Це салатний сорт з дуже смачними та солодкими плодами. Шкірка тонка, але міцна. Томат не розтріскується. Вага томатів 80-120 г.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини