Коротка методичка по догляду за півоніями від куми-квітникарки, щоб сад буяв аж до морозів: все елементарно

Догляд за півоніями не представляє особливих клопотів, але все ж таки є деякі особливості, які потрібно враховувати для пишного цвітіння. Читайте в матеріалі деталі.

Приблизно наприкінці червня – на початку липня закінчується цвітіння півоній і, на жаль, саме в цей час (тобто після цвітіння) багато садівників просто втрачають до них інтерес і перестають за ними доглядати.

В результаті кущі, по-перше, знаходяться в неохайному стані, що псує загальний вигляд ділянки, а по-друге, вони більш схильні до різних захворювань.

Також часто буває, що як тільки півонії відцвітуть, то їх відразу ж обрізають прямо під корінь, що робити категорично не можна, адже саме в цей період у півонії починається розвиток і зростання бруньок відновлення.

Як доглядати за півонією
Як доглядати за півонією

Саме в цей відповідальний період важливо допомогти рослині, забезпечивши їй належний догляд. Спершу треба обрізати всі зів’ялі квітки, приблизно до 1 листочка на стеблі, та оглянути рослину на предмет хвороб.

Якщо є необхідність, то в профілактичних цілях можна обприскати півонії мідним купоросом, розвівши 60 грамів на 10 літрів води. При цьому не забуваємо обробляти і грунт навколо куща. Далі незважаючи на те, що цвітіння цього року закінчилося, все ж продовжуємо поливати рослини. Причому не злегка, а досить глибоко, щоб промочити коріння на глибині їх залягання. Півонії взагалі люблять рясний полив.

Особливу увагу поливу потрібно приділяти під час рясного росту, бутонізації і цвітіння на початку літа. При цьому грунт під кущами не мульчують, щоб не “плодити” слимаків.

Що ж стосується підживлення півоній, то догляд за молодими кущами і дорослими трохи різний. Для молодих він полягає лише в регулярному поливі та розпушування грунту, а ось більш старші кущі потребують регулярних підживлень, тому підгодовують їх зазвичай мінімум 3 рази за сезон.

Перше підживлення потрібно проводити ще ранньою весною, коли ще тільки починає сходити сніг і для цього на ґрунт навколо куща достатньо внести 10-15 грамів азоту і приблизно 10-15 грамів калію.

Друге підживлення вносять, щоб покращити якість квіток і зазвичай робиться в період формування бутонів. Для цього потрібно взяти 15-20 грамів фосфору, 15 грамів калію і 10 грамів азоту.

Третє підживлення потрібно проводити вже через пару тижнів після цвітіння.

Немає нічого кращого, ніж у цей час підгодувати квіти сумішшю калію 15 грамів і фосфору близько 20 грамів.

Ну і нарешті перед зимою багато дачників зрізають стебла, залишивши на поверхні 5-7 сантиметрів.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини