У свекрухи ніяк не виходило виростити гарну редиску, поки не дізналась “хитрість” від мене: тепер нахвалює

Редис цього не любить: головні помилок при посадці: як догодити редисочці, щоб велика, соковита росла? Щоб росла без порожнин усередині – поради та секрети.

І помилки, які ми щорічно робимо під час посадки редиски, і правила – які важливо пам’ятати.

Терміни посадки: як світловий день впливає?

Редиска – культура короткого світлового дня. Що це означає? Гармонійно розвивається та плодоносить в умовах короткого світлового дня, не більше 12 год – весна та кінець літа. При довшому, від 12, не утворюватиметься правильний і великий коренеплід – лише корінець з мишачий хвостик.

Про сорти

Весною раціональніше вирощувати 18-денні сорти. Для повторної посадки вибирають сорти, стійкі до стрілкування (Родос, Білі ночі, Чемпіон, Дитячий F1). Пізні сорти краще садити у другій половині літа.

Про холодостійкість. Редиска холоду боїться!

Прийнято вважати редиску рослиною холодостійкою – адже насіння проростає при + 1 С. Насправді ж на початку вегетації потрібна температура ґрунту +12…+15°С. І в теплиці нічне повітря не нижче +12…+14°С. А що буде? А в холодному ґрунті рослини не засвоюють елементи живлення. Буде редис дрібним – якщо буде зовсім. Важливо! При ранній посадці навесні 18-денні сорти можуть відставати у зростанні через низькі температури до 2 тижнів. Тому найкращий вихід – захищений ґрунт. До речі. Найкраща практика для отримання ранньої редиски – парники, теплиці, вирощування під дугами. І навіть укриття агроволокном врятує редис від холоду.

Хитрість №1. Світловий день можна обдурити! Як? Вкриваючи посадки агроволокном. До речі, й від шкідників рятує.

Городники назвали найкращі методи вирощування редиски
Городники назвали найкращі методи вирощування редиски

Про ґрунт: про бідний ґрунт та небезпечне розпушування

Несподівано, але факт: редиска не любить розпушування – ґрунт у цей час охолоджується. При цьому редис любить вологий ґрунт. Де компроміс? У мульчі!

Хитрість №2. Посадки мульчують – мульча із соломи, рослинних залишків безнасінних, яка зберігає легку структуру ґрунту, вологість. І тепло! Торф не використовують: він щільний, важкий і затримує прогрів ґрунту.

Хитрість №3. Редиска любить бідний ґрунт. І редиска не любить органіки.

Не варто перед посадкою підкладати в лунку перегній або тим більше гній. І надлишок азотних добрив не любить редис: їх вносять на бідному ґрунті перед посадкою і не вносять під час вегетації.

Про підживлення

Часто редис просто не підгодовують – якщо вносився азот, фосфор, калій перед підготовкою ґрунту. Або підгодовують лише раз – після утворення 4-5 листків. Вносять калій або комплексне добриво для овочевих з мінімальною часткою азоту при повільному зростанні. При виборі добрива важливим є вміст бору, цинку – редиска до них вимоглива. А ось калій, фосфор – це цукристість, насолода та соковитість. І велика редиска! Чому один раз удобрюють? Якщо вносити підживлення з другої фази вегетації, вони не встигнуть засвоїтись – все просто. Ось такий капризний характер у простої редиски – і прості хитрощі, як їй догодити.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини