Колорадський жук сам “підказав” свекрусі, як його позбутися на кущах картоплі: дієві методи без грама хімії

Цього представника багато городників вважають найнебезпечнішим шкідником картопляних кущів. Апетит даного жука може стати причиною значного зменшення кількості зібраної картоплі в сезоні.

Однак досвідчені любителі картоплі помітили один цікавий момент, що дозволяє зрозуміти, як вивести назавжди цього шкідника зі своєї ділянки без застосування будь-яких засобів. Впораємося з жуком – отримаємо чудовий урожай!

Про шкідника

Ця комаха, прокинувшись навесні від сплячки в ґрунті, не відразу з’являється на поверхні – чекає доки температура повітря стане вищою за 10 градусів. Чим вище температура повітря та вологість, тим більша ймовірність побачити даного шкідника у великій кількості.

Зазвичай жука можна помітити вже у третій декаді квітня, у травні та червні. Самки цієї комахи відрізняються вражаючою плідністю – кожна з них за своє життя може відкласти від 500 до 800 яєць.

На появу личинки із яйця потрібно 4-16 днів. Молоде покоління шкідників з’являється найчастіше на нижній частині листя і відразу вони починають харчуватися листям, досить швидко знищуючи спочатку листя, на якому вони з’явилися, а потім розповзаються по гілках і продовжують бенкет до повного знищення всієї зелені на кущі.

Якщо врахувати те, що стадія личинки триває 15-25 днів, то можна уявити собі, яку шкоду картопляним посадкам може завдати ненажерливе молоде покоління цієї комахи, якщо вчасно не вжити необхідних заходів. Не залишайте кущі картоплі віч-на-віч з жуком – так можна позбутися врожаю.

Як з ним найчастіше борються?

Враховуючи невгамовний апетит шкідника та його рекордну плодючість, слід негайно вживати заходів, як тільки помітите його появу на своїй ділянці. Ось до яких способів боротьби з цим жуком вдається більшість городників: Якщо картопляні посадки займають невелику площу на городі, то найвигідніше просто вручну зібрати комах для подальшої утилізації їх зручним способом. Не забувати про те, що яйця самками відкладаються переважно на нижній стороні листя, ретельно перевіряти кожен листок.

Експерти назвали народні засоби, які захищають від колорадських жуків
Експерти назвали народні засоби, які захищають від колорадських жуків

Багато хто вважає, що тільки хімічними препаратами можна впоратися з цією комахою. Треба пам’ятати, що застосовуючи такі засоби, слід суворо дотримуватися всіх правил використання таких препаратів, викладених в інструкціях до них. Городники найчастіше вибирають такі інсектициди як Корадо, Жукоїд, Регент, Тайфун і т.д. Прихильники застосування біопрепаратів проти колорадського жука вибирають препарати: Фітоверм, Бітоксибацилін, Боверін та інші.

Правильно використовуємо підказки жука

Давайте тепер розглянемо спосіб позбавлення ділянки від колорадського жука, зовсім відмінний від боротьби з ним за допомогою будь-яких препаратів чи народних засобів. Багато хто помічав один цікавий момент, коли поруч з обгризеним жуком картопляним кущем продовжує успішно розвиватися кущ, який шкідник чомусь не бажає куштувати на смак. Якщо ви вважаєте, що це випадково, то помиляєтеся. Справа в тому, що ця комаха, як і будь-яка інша істота на нашій планеті, вибирає їжу, смак якої їй найбільше подобається.

Найсмачнішими кущами колорадський жук вважає рослини, уражені захворюваннями, ослаблені, а також перегодовані добривами. Абсолютно здорові кущі його не цікавлять. Кущі слабкі та вражені хворобами його приваблюють з дуже простої причини: у них менше соланіну міститься. Постає питання: а чому йому так подобаються перегодовані кущі? Та, тому що у рослин, які удобрювали гноєм у великій кількості, перенаситивши їх азотом, значно ніжніше листя.

Висновок: не захоплюйтесь надмірним збагаченням органікою картопляної ділянки. Досвідчені городники вдячні жуку за такі підказки – адже, щоб попрощатися зі шкідником, достатньо вибрати для посадки наступного року насіннєвий матеріал з тих кущів, до листя яких жук не торкався. Таким чином можна отримати здоровий посадковий матеріал.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини