Тепер сію моркву тільки за порадами зі старого журналу. Врожаю завжди сила-силенна: на заздрість сусідам

Мрієте виростити на своїй ділянці багатий урожай смачної моркви? Тоді ця стаття для вас. Адже сьогодні ми розберемо показники, які безпосередньо впливають на врожайність.

Саджаємо моркву

Весняна посадка моркви та правильний ґрунт. Всі, хто хоч раз вирощував моркву, знають, що цей овоч не потребує особливого догляду і трудовитрат. Вся справа у правильному складі ґрунту. Для моркви сприятливі легкі та пухкі ґрунти на кшталт супіщаників. На таких ґрунтах культура відмінно росте буквально сама по собі.

Якщо ж на вашій ділянці переважають важкі глинисті або перезволожені ґрунти, досягти гарного врожаю буде складно. Коренеплоди почнуть рости дрібними і нерівними. Морква не переносить застою води, проте посуха також несприятлива для рослини. Саме вона провокує дозрівання занадто грубих коренеплодів із надмірною кількістю волокон.

Експерти розповіли, як правильно сіяти моркву для великого врожаю
Експерти розповіли, як правильно сіяти моркву для великого врожаю

Грунт для моркви

В ідеалі ґрунт повинен бути достатньо зволоженим, а ґрунтові води не мають підходити близько до поверхні. Ґрунт перед весняною посадкою не варто збагачувати органікою (гноєм), адже морква схильна до накопичення нітратів. Кислотний баланс також відіграє не останню роль, тому уникайте надмірного вмісту азоту у ґрунті. Сюди ж відносяться вапно та золу.

Готуємо посадковий матеріал

Перш ніж висаджувати моркву, насіння необхідно правильно підготувати. Тут є важливий момент: оскільки насіння містить великий відсоток ефірних олій, проростання має деякі складності.

Насіння

Щоб отримати сходи набагато раніше і згодом зібрати якісний урожай, важливо виконувати послідовні кроки:

Щоб відбракувати неякісний насіннєвий матеріал, можна скористатися простим прийомом: занурити насіння у воду. Через деякий час погане і порожнє насіння спливе на поверхню, а якісне важке насіння опуститься на дно. Саме останні нам і потрібні для посадки.

Після того як ви відібрали якісний посадковий матеріал, його потрібно розфасувати по мішечках тканини і замочити у воді приблизно на добу. Важливо стежити за ступенем вологості тканини. Якщо ви не плануєте садити насіння в ґрунт протягом доби, відправте його на серветку, загорніть у поліетиленовий пакет та покладіть у холодильник.

Садити в ґрунт можна попередньо пророщене насіння. Якщо ви хочете проростити насіння, розкладіть його на вологій марлі та вкрийте плівкою. Як тільки помітите перші паростки, насіння пора переміщати у відкритий ґрунт. Якщо ви вирощуєте моркву в холодному кліматі, бажано провести попереднє загартування насіння.

Особливості посадки

Щоб культура правильно розвивалася і добре росла, варто подбати про основні моменти:

Місце для посадки має бути добре освітленим протягом усього дня. Сіяти насіння потрібно в попередньо підготовлені вузькі борозенки, організовані з інтервалом не менше 10 сантиметрів між ними. Борозни перед посадкою пролийте гарячою водою і посипте золою. Щоб здійснювати посадку було зручніше, можна скористатися спеціальною стрічкою. Якщо ви правильно підготуєте ґрунт та посадковий матеріал, шанси отримати багатий урожай смачних коренеплодів зростуть до 100%.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини