Сусіди з мене сміялися, а тепер і самі так роблять: розкидаю старі подушки по городу. Врожай КАМАЗами збираю

Багато городників і садівників поспішають якнайшвидше позбутися старих подушок, вважаючи їх пилозбірниками. Пташине перо є чистою органікою.

Тому наповнювачі старих подушок можуть стати відмінним матеріалом для добрива на городі. Давайте дізнаємося, як правильно і з великою користю використовувати наповнювач зі старих подушок.

У чому користь?

Пір’я птахів (курки, гуси) у великій кількості містять кератин. Ця речовина виступає у ролі будівельного матеріалу, необхідного для повноцінного зростання городніх та садових культур. До складу пуху також входять сірка з вуглеводнем, азот та кремній. Отже, розклавши на ґрунті пір’я, культури збагачуються корисними речовинами. З цією метою можна використовувати старі подушки з пуховим наповнювачем, які планувалося викинути. Пух можна застосовувати як мульчу, для компосту, а також як підживлення.

Отримання компосту

Для отримання поживного компосту пір’я потрібно просто додати в компостну яму, в яку раніше були покладені інші відходи. Щоб отримати більший ефект, рекомендується залити в яму Байкал ЕМ1. Цей засіб сприяє прискоренню процесу перегнивання.

Тепер треба чекати, тому що розкладання пуху на корисні речовини займає багато часу. Додавати пір’я потрібно в помірних кількостях. Якщо використовувати їх дуже багато, це негативно позначиться на врожаї, при цьому на овочах можуть з’явитися білі прожилки. Варто дотримуватись такої схеми – на 10 кг ґрунту береться не більше 100 г пір’я.

Городники радять удобрювати ґрунт пташиним пером
Городники радять удобрювати ґрунт пташиним пером

Мульчування

Якщо пір’я та пух з подушок будуть використовуватися як натуральна мульча, їх потрібно розкласти навколо рослин, після чого зверху прикрити шаром соломи. Працювати потрібно в суху і безвітряну погоду, щоб пір’я не розлетілося. Такий варіант мульчі можна використовувати як в умовах відкритого ґрунту, так і теплиці. Процес перегнивання займає багато часу, але пухова мульча приносить велику користь.

Підживлення

Якщо пір’я з подушок будуть використовуватися як добрива, попередньо їх потрібно змішати із золою. Отриманий склад додається у кожну лунку, потім висаджуються рослини. Таке підживлення ідеально підходить для томатів з огірками, перцю та кабачків, а також капусти. Важливо стежити, щоб закладка добрив не була занадто глибокою, інакше коріння рослин просто не діставатиме до підживлення.

Куряче пір’я можна використовувати як добриво під час проведення весняного перекопування ділянки. Але застосовувати їх потрібно у невеликих кількостях, інакше з’явиться сильний запах аміаку. До настання осені пух повністю перегниє, віддасть ґрунту всі поживні речовини. В результаті ґрунт стає більш пухким.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини