Як дізнатися, коли закінчаться заморозки: 5 прикмет, які реально працюють. Розсада не замерзне і врожай буде

За прогнозом чекали на заморозки. А вранці дивимось на градусник за вікном, а там +! Ось і прогноз. У селян за старих часів прогнозів не було.Ось і змушені вони були помічати найменші зміни в погоді.

Клімат, звісно, ​​змінюється. І частина прикмет, особливо прив’язаних до певних дат, звичайно не працює. Але інші прикмети, пов’язані з тваринами та рослинами, вказують правильний шлях.

Кіт – той ще барометр. Холод він відчуває заздалегідь. І напередодні похолодання починає будувати гніздо! Чим серйозніше похолодання, тим вище гніздо. Щоправда, показання котячого барометра вилами по воді писані: точних даних не видає, але хоч напрямок правильно вказує. Це, як кажуть котяча прикмета.

Друга вірна прикмета – черемхові холоди

У пору цвітіння черемхи справді холода приходять. Тільки це не черемха їх притягує. Інакше давно вже всю черемху, незважаючи на солов’їв і аромат чудовий вирубали б. Просто черемха зацвітає, влучивши в період похолодання. Особливість у неї така. Якщо похолодання не буде, то черемха все одно зацвіте. Тільки цвітіння убогим буде і ягід на ній значно менше вродить.

Але, що не кажи – цвітіння черемхи пророкує похолодання, як сигнальний прапорець! Загалом у тому, що у травні – тепло з холодом борються, нічого особливого немає. Так само восени відбувається, але осінні теплі припливи ми нормально сприймаємо. Але після закінчення черемхових холодів ще хвилі заморозків можливі. Коли черемха цвіте, завжди холод живе, каже народна мудрість.

Наше дерево за роки еволюції придумало собі захисний механізм та успішно застосовує його в життя. Треба ж якось виділитися. Вона має плоди, як у всіх подібних, але вони не є головним еволюційним фінішем у річному циклі дерева. Квітки черемхи повністю розкриваються після різкого падіння температур. Вони набухають одночасно з усіма, а ось для відкриття вони мають пусковий механізм – холод. Також з черемхою та її цвітінням пов’язано багато народних прикмет – саме цей період рибалки відзначають найкраще клювання щуки, ляща. А городники рекомендують саме в цей час саджати картоплю та сіяти пшеницю.

Городники розповіли, як захистити розсаду від заморозків
Городники розповіли, як захистити розсаду від заморозків

Третя вірна прикмета – дубові холоди

Але заключну хвилю холодів можна визначити приблизно точно. За аналогією з черемховими – це дубові холоди! Іноді обидві хвилі зливаються в одну, особливо якщо весна пізня. Наш дуб поки що мовчить. Отже, холоди ще будуть. Тому дубові холоди не такі помітні і часто проходять непоміченими. Але дубове похолодання завжди завершує низку катаклізмів, після них настає стійке тепло.

Як визначити, що прийшли дубові холоди? Звертали увагу, що листочки біля дуба розпускаються досить пізно? Спочатку вони висять ганчірочками і здається, що дуб захворів. Але це не так. Дуб цвісти зібрався. Квіти у дуба бліді, непоказні, запилюються вітром. І щоб листя не заважало запиленню, воно не розгортається на повну силу, поки дуб не зацвіте.

Четверта прикмета

Якщо після погожого дня ввечері температура повітря починає різко знижуватися і продовжує падати з настанням ночі, варто очікувати мінусових температур. Особливо, якщо повітря сухе, а небо ясне. А от, якщо на вулиці похмуро, дме вітер і висока вологість і навіть випала роса, то очікувати критичного зниження температури не варто.

П’ята

Є ще одна рослина, на яку зазвичай і не звертають уваги. А воно якраз дуже вірний індикатор – це виноград дівочий. Той самий, дикий виноград, що обплітає огорожі, агресивно витісняючи все довкола. Він відкриває нирки тільки, коли минає загроза заморозків. Буває, здається, ось-ось нирки відкриються, а вони всі сидять і сидять, як завмерли.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини