Фітофтору бачила лише на картинці, бо завжди даю своїм помідорам це “рідке золото”: врожай весь як на підбір

Щоб отримати рясний врожай томатів потрібно не лише їх підживлювати, а й дбати про профілактику хвороб, зокрема фітофторозу. Сьогодні розповімо про причини виникнення та як зберегти врожай.
Грибкова хвороба фітофтора буквально за 1-2 тижня може знищити понад 80% вашого врожаю томатів – їй потрібно лише кілька холодних ночей, більше вологи та дефіцит кальцію у рослини. Сьогодні ми розповімо вам про основні ознаки фітофтори, причини її появи та методи боротьби з хворобою.
Характерними ознаками цього захворювання є коричневі плями з розмитими білими краями, зі зворотного боку листя на пагонах можна побачитиме білий мох, і через пару днів на плодах виникнуть чорні плями, які буквально роз’їдатимуть томат зсередини.
Незабаром кущ почорніє повністю і загине. Основна причина появи фітофторозу – висока вологість, відсутність свіжого повітря та провітрюваності куща, а також холодні ночі – саме тому найбільший ризик зараження виникає саме у серпні.
Дуже часто дачники не можуть впоратися з захворюванням через те, що припиняють обробки, коли бачать результати після 2-3 обприскування, надто пізно починають лікувати рослину, коли більша частина куща вже вражена, або через те, що шкодують уражені кущі і залишають їх на ділянці, тоді як їх варто одразу вирвати з коренем та спалити подалі від своїх посадок.
Найпростіший рецепт боротьби з фітофторою – це одновідсотковий розчин бордоської суміші. Його використовуємо для обприскування раз на 10 діб з моменту зав’язування перших плодів. Це буде чудовою профілактикою захворювання. В якості альтернативи можуть запропонувати 0,5% хлорокис міді.
Експерти розповіли про профілактику від фітофтори на томатах
Експерти розповіли про профілактику від фітофтори на томатах
Також дуже ефективною профілактикою буде розчин трихополу – 20 таблеток розводимо на відро води та робимо обприскування. А ще добре зарекомендували себе препарати Фітоспорин та Алірин Б.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини