“Воскресила” свій сад і квітник після травневих заморозків: 4 прості дії, які вичитала у журналі з 90-х

У сьогоднішній невеликій статті мова піде про те, як нам допомогти рослинам у стресових ситуаціях, а іноді і врятувати від загибелі рослини, що потрапили під заморозки на нашій ділянці.

Дуже часто, рано висаджені помідори, квітуча полуниця, квітуча смородина, плодові дерева, верхівки винограду, що зацвітає, картопля рання, волоський горіх, квіти страждають і дуже довго відновлюються після попадання під травневі заморозки.

Однак є простий спосіб як допомогти рослинам більш безболісно перенести заморозки, що наступають, або відновитися. Це багатьом відома та застосовувана у садівництві – янтарна кислота.

Янтарна кислота – це перевірений стимулятор росту, який допоможе нашим рослинам пережити посуху або навпаки заморозки, покращить імунітет, дозволить перенести навалу шкідників та інші несприятливі умови.

Для обробки рослин підійде як аптечна янтарна кислота, так і “технічна”, що продається в магазині спеціально для рослин. Можна застосовувати за інструкцією такі засоби як “Янтарин”, що також продаються у спеціалізованих магазинах.

Основним правилом при роботі в саду з янтарною кислотою наступні – краще, економічніше та ефективніше нею рослини обприскувати, ніж поливати під корінь. При поливі концентрацію препарату необхідно збільшити.

Починати обробку янтарною кислотою слід якомога раніше. Наприклад, пролити ґрунт у горщиках з розсадою, та обробити рослини по листку за пару днів до пересадки на постійне місце. Таким чином, ефект дії препарату триватиме тривалий час. А час, витрачений на обробку, не більше 5 хвилин.

Звичайно, не варто сприймати янтарну кислоту як панацею від усіх бід, але суттєву допомогу вона справді надає. Для недовірливих дачників скажемо, що передозування янтарною кислотою практично виключено, рослина візьме стільки, скільки їй необхідно цієї речовини. Тому, навіть дачник-початківець зможе легко, і боязні застосовувати її на своїй ділянці.

Для розсади томатів, винограду, 2 г бурштинової кислоти (це 20 аптечних таблеток по 0,1 г), якщо рослини від заморозків постраждали сильно, то 4 г янтарної кислоти, необхідно розвести в десяти літрах води. Додати прилипач та обробити рослину по листку. Якщо вирішили поливати під корінь, то 4 грами бурштинової кислоти на десять літрів, мінімальна концентрація.

Експерти назвали методи, які допомагають реанімувати сад після підмерзання
Експерти назвали методи, які допомагають реанімувати сад після підмерзання

Для обробки по листу дерев, кущів, полуниці, концентрація у будь-якому разі 2 грами на десять літрів, їм більше не треба, але для них буде корисним додати 5 грамів борної кислоти на десять літрів. Даним засобом потрібно обробити підмерзлі рослини якомога раніше. Можливо посилити ефект шляхом додавання в бакову суміш таких препаратів як “Епін”, “Циркон”, “Стимул” згідно з інструкцією та дозуванням. Крім цього, ефективним способом підвищення позитивного ефекту янтарної кислоти буде додавання аміаку (нашатирного спирту).

Рецепт, наступний:

2-4 грами бурштинової кислоти розводимо в півлітрі води, додаємо 30 мл нашатирного спирту, перемішуємо і доливаємо до 10 літрів. Якщо необхідно розводимо в окремій ємності борну кислоту і виливаємо туди.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини