Дізналася, що сусідка Ольга викидає землю з-під петуній: завжди використовую цей ґрунт і дуже задоволена

З подивом читаємо статті, де радять безповоротно знищувати ґрунт з-під петуній, де вони росли весь сезон. Мовляв, користі від нього більше немає, болячок накопичилося море.

Ну, або в кращому разі в компостну яму висипати, а краще відразу на смітник. Якщо квіти в горщиках та ящиках нічим не хворіли і до осені висохли природним чином, то нічого страшного з ґрунтом не сталося. Звичайно, ґрунт став зовсім порожнім, квітучі рослини витягли з нього всі поживні речовини, але з землею нічого не трапилося. Її можна використовувати далі наступного сезону.

Частину землі з горщиків висипаємо на клумби у відкритий ґрунт. Горщики завжди заправляємо хорошим ґрунтом і додаємо до нього вермикуліт або агроперліт. Частину цього багатства додаємо на клумби, щоб поновити та розпушити земельку.

Експерти назвали метод, який допоможе відновити ґрунт
Експерти назвали метод, який допоможе відновити ґрунт

Те, що ґрунт вичерпався – не біда. Все одно землю на клумбах восени перекопуємо і вносимо добрива під перекопування – це зазвичай простий або подвійний суперфосфат. Одночасно з суперфосфатом розсипаємо 4-5 відер перегною і залишаємо клумбу визріти до весни. Коли потеплішає – у нас буде готова, добре удобрена земля для вирощування будь-яких квітів.

Також робимо з грядками. Потрібно кожного сезону підсипати трохи ґрунту. Тому після збирання овочів, якщо не посіяла сидерати, вносимо в них перегній та суперфосфат і досипаємо пару-трійку відер відпрацьованого квіткового ґрунту.

Залишки горщикової землі перешаровуємо з бур’янами в компостній бочці. Кладемо великий оберемок трави, трамбуємо, потім витрушую горщик-другий, а зверху знову закриваємо травою. Для прискорення компостування можна пролити вміст Компостином і затягнути гору прозорою плівкою, щоб вже зараз процес пішов швидше.

Чи можна повторно використовувати ґрунт, якщо вирощували петунії на балконі у міській квартирі? Деякі господині, які дбайливо збирають відпрацьований ґрунт у ті ж мішки, в яких його купували. Восени витрушують ґрунт у мішок, вирвані кущі стрижуть ножицями на дрібні шматочки і сиплють туди ж. Потім додають жменю добрив та будь-яку добавку для прискорення компостування. Мішок щільно зав’язують і залишають на балконі до наступної весни.

До нового сезону волокна коренів і стебла петуній у землі перепрівають, ґрунт знову стає пухким. За зиму земля ще й проморожується, а отже, гинуть личинки шкідників. Достатньо додати в мішок трохи біогумусу і ґрунт можна заново засипати в горщики та ящики.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини