Це найгірше добриво для помідорів: рік тому вперше спробувала і врожай зменшився на 70%. Нікому не раджу

Японці всю сільськогосподарську продукцію перевіряють на відсоток вмісту у ній йоду. А в нас щедро поливають грядки з рослинами! Варто замислитись!

Без модних підживлень: йоду, марганцівки, томати чудово виживуть і дадуть гарний урожай. Ці препарати шкодять землі, шкодять помідорам і нам із вами. І що найсумніше – досі ніхто не зміг довести, наскільки ефективними є ці чудо-підживлення. Проте шкоду довести вдалося, причому без особливих зусиль.

Йод

Йод – це токсична речовина. Йодна лихоманка мала закінчитися вже давно, на жаль, цього не відбувається. Коренева система томатів страждає від поливу водою із вмістом йоду. Деякі розвішують пляшечки з йодом у самих теплицях. Такі дії призводять не тільки до руйнування споруд із полікарбонату, негативно впливають на здоров’я людини. Не радимо проводити кореневі та позакореневі підживлення йодом. Без цього томати будуть добре рости, цвісти та плодоносити. Адже культура зростає у родючому, завчасно підготовленому ґрунті. Тим більше, що можна вибрати підходящі добрива.

Експерти назвали найгірші добрива для підживлення томатів
Експерти назвали найгірші добрива для підживлення томатів

Допустима норма – на 10 л води 1-2 краплі йоду. Це дозування не завдає шкоди. Але у воді розводять до 30-40 крапель. Сенсу немає, користі ніякої, тільки шкода. Якщо і може бути розчин йоду ефективним, його концентрація повинна становити 5 пляшечок на відро води. Сенс від такого дозування? Можна ж скористатися тими самими фунгіцидами. Ніхто досі не оприлюднив, який йод має токсичний і накопичувальний ефект. У жодній літературі про це не сказано. Ще не зрозуміло, до чого призведуть ці 1-2 краплі йоду.

Марганцівка

Серед городників з кожним роком набирає популярності оброблення насіння рослин у слабкому розчині марганцівки. Але це дезінфекція, причому тут підживлення? Навіщо вносити перманганат калію? Безперечно, помідорам потрібен марганець, але не в такій кількості. Томатам потрібна лише дуже мала доза цього елемента. Увага! Іноді на форумах можна зустріти рекомендації від городників, які не радять вносити марганцівку у чистому вигляді, а замінити її на сульфат марганцю. До чого це? І чому не вказують на дозування?

Брак марганцю спостерігається в овочевих культур досить рідко. Томати, що ростуть, на грядках у підсобних господарствах точно не відчувають дефіцит цього елемента. Тільки на сільськогосподарських землях, вкрай збіднених поживними речовинами, брак марганцю можуть відчувати кукурудза та соняшник. Що зрештою? Усі вегетативні частини рослин отримають опіки, постраждає листя, коренева система, пагони.

Якщо зробити малу дозу, теж погано. Порушиться кислотність, зміниться сольовий баланс. І що найголовніше – це токсична речовина для людини. Тим більше, що марганець не допоможе збільшити врожай. Щоб ґрунт не відчував дефіцит марганцю, не варто удобрювати рослини хлоридом калію та іншими препаратами, що містять хлор. І ще, не варто перебільшувати користь нітратної форми азоту.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини