Тепер я не панікую, коли в’януть верхівки у томатів: свекруха розповіла секрети, які підняли мої саджанці

Багато городників стикаються із ситуацією, коли верхівки томатів іноді закручуються. Причин цьому може бути безліч - від природних, таких як нестача вологи, до проблем з розвитком.

За багато років спостережень за посадками томатів у процесі вирощування ми зробили висновки про основні причини в’янення і сьогодні розповімо вам про них.

Реакція на прищипування

У процесі прищипування кущ фактично позбавляється верхівки, але через зрізання точки зростання у рослини може трохи підсохнути верхня частина. Найчастіше це відбувається під час роботи брудним інструментом. Щоб виправити помилку, ми рекомендуємо продезінфікувати ножиці, зрізати частину верхівки, що зів’яла, і обробити зріз слабким розчином марганцівки.

Городники назвали причини скручування верхівок у томатів
Городники назвали причини скручування верхівок у томатів

Нестійкий клімат

Різке потепління до аномальних температурних показників після холодного початку літа змушує рослини активно випаровувати вологу. Але коренева система не може швидко адаптуватися до змін та поглинає воду не так швидко, як потрібно. В результаті рослина недоотримує воду та поживні речовини, водяний стовп розривається. Щоб уникнути неприємностей під час таких природних аномалій, почніть обприскувати томати гуміновими добривами, сульфатом калію або калієвою селітрою.

Томати можуть реагувати в’яненням на неякісний догляд, наприклад, на несвоєчасний або недостатній полив, а також надлишок окремих мінеральних речовин у підживленнях. Оцініть, чи правильний догляд був за рослиною, і скоригуйте його відповідно до ситуації.

Порушення у розвитку

Якщо при регулярному поливі верхівки в’януть, це може говорити про патології розвитку стебел і коренів. Тріщини на стеблі, водянка або поява повітряного коріння можуть перешкоджати доставленню вологи та поживних речовин до верхівки або викликати перенасичення.

Шкідливі комахи та захворювання

Погані погодні умови разом із недостатнім доглядом можуть зробити томати вразливими до інфекцій та ураження комахами, що здатне викликати скручування листя та в’янення верхівки.

Попелиця – виглядає як дрібні світлі крапки зі зворотного боку листя, найчастіше на верхівці або молодих пагонах. Попелиця висмоктує соки з рослини, що призводить до скручування листя і в’янення виснаженої частини стебла. Для рятування від попелиці потрібно користуватися таким препаратом, як Фітоверм та іншими схожими за складом.

Кліщі. Їх складно помітити через невеликі розміри, але наявність тонкої павутини на листі говорить про наявність шкідників. Пошкоджене листя засихає і опадає, рослина в’яне. Від кліща використовуємо Антикліщ.

На жаль, існують інфекції, які, довго маскуючись під звичайне в’янення від спеки, можуть стати незворотними. Тоді допомогти рослині вже неможливо. Йдеться про фузаріозне і вертицильозне в’янення – листя рослини втрачає пружність, верхівка скручується. Найкращий спосіб захисту від цих небезпечних інфекцій – профілактика.

Що робити?

  • дотримуватись сівозміни;
  • вибирати стійкі до хвороб сорти.

Популярне

Подібні новини