Додаю цей засіб до води та обробляю мій город: дієві методи. Спробувала раз і забула про павутинного кліща

Якщо вже павутинний кліщ заліз на рослину, яка його зазвичай не цікавить, це показник, що цього року його дуже багато. Навала павутинного кліща зазвичай трапляється в розпал літа.

Комахи люблять селитися на трояндах, баклажанах, солодкому перці, огірках, садовій суниці. Павутинного кліща розносить вітром, його можна принести додому на одязі або з новою квіткою.

Особливості розвитку павутинного кліща

У павутинного кліща дуже швидкий цикл розвитку. Від стадії яйця до дорослої комахи проходить всього 4-5 днів. Якщо проводити обробки, то розмноження комах відбувається зі швидкістю звуку. Павутинні кліщі випивають соки з листя, після чого листок висихає та опадає.

Як помітити присутність павутинного кліща?

Павутинний кліщ настільки дрібний, що помітити його неозброєним оком дуже складно, проте при короткозорості можна побачити крихітних жовтих павучків на звороті листа. Помітити присутність павутинного кліща можна за пожовтіння молодого листя у верхньому та середньому ярусі рослини, комахи вважають за краще харчуватися ніжними листочками. Початкова стадія ушкодження листя схожа на хлороз, при сильному пошкодженні лист стає мармуровим, сіро-зеленим. Якщо придивитися уважно, то видно крихітні дірочки – проколи, через які кліщі п’ють сік рослини. Павутинка, яку дорослі комахи сплітають на зворотному боці листя, видно далеко не відразу, а тільки в той момент, коли кліщі бенкетують на наших рослинах.

Городники розповіли, чим обробити рослини від павутинного кліща
Городники розповіли, чим обробити рослини від павутинного кліща

Боротьба з павутинним кліщем

Пошкоджене листя всихає і опадає. При сильній навалі павутинного кліща рослина може загинути протягом двох-трьох тижнів. Тому обробку потрібно проводити терміново, при першому виявленні комах. Павутинний кліщ – це не звичайна комаха, він відноситься до павукоподібних. Цей вид комах відрізняється міцним панциром. Знищити кліща можна лише акарицидними препаратами або інсекто-акарицидами.

Препарати вкрай токсичні, тому обробку проводять лише на декоративних рослинах, які ростуть у саду. Для кімнатних квітів, а також для овочевих культур застосовують біопрепарати авермектинової групи, такі як Фітоверм, Біокіл та подібні. Ці речовини є безпечними для людини, але токсичні для павутинного кліща. Плоди і ягоди можна вживати вже через 3 дні після обробки.

Біопрепарати діють лише контактно. Тому обробку потрібно проводити ретельно, особливо з нижнього боку листа. Обробляють також стебла рослини, ґрунт під ними та сусідні рослини. Більшість препаратів діють лише на дорослих особин. Тому через кілька днів після обробки вилупиться нове покоління кліща та обробку потрібно повторити. Для повного знищення павутинного кліща потрібно 3-4 обробки біопрепаратом з інтервалом 5 днів або 2-3 обробки хімічними інсекто-акарицидами раз на тиждень. Проводити одну обробку просто безглуздо.

З народних засобів боротьби можна використовувати засоби, які утворюють на листі плівку. Вона не дає комах дихати, тому вони гинуть. Це може бути солодка газована вода (саме із цукром), пиво, молоко.

Популярне

Подібні новини