Прокинеться навіть суха палиця: сусідка з 1 поверху розповіла про полив орхідеї. І як я жила раніше?

Про полив орхідей написано дуже багато різних статей, знято велику кількість відео, тому спробуємо зібрати відповіді на запитання, які найчастіше хвилюють.

Як правильно поливати орхідею?

Існує три основні способи поливу орхідей:

Замочування: горщик із рослиною поміщають у ємність із теплою водою та залишають на деякий час. Такий спосіб підходить вам, якщо ви живете в теплому та сухому кліматі та субстрат у ваших орхідеях швидко просихає. Не підходить тим, хто має багато рослин – клопіткий і довгий процес.

Протока: при цьому способі поливу орхідею поливають як звичайну рослину. Такий спосіб підходить якщо у вас холодно та волого.

Мокрі п’ятки: рослина поливається протокою і та частина вологи, яка стікає в піддон залишається там і коріння самі всмоктують її. Категорично не підходить у міжсезоння, мокрі ноги у холод шкідливі не лише орхідеям.

Чи можна поливати орхідею водою з душу?

Можна тільки обережно. Якщо у вашому регіоні м’яка вода та тепло, то душ хороший спосіб змити пил з листя орхідеї та непроханих гостей, які можуть приїхати на ній із магазину. Єдине, щоб уникнути гнилі точки зростання необхідно промокнути її серветкою. Ну і звичайно це не повинен бути єдиний метод поливу.

Чи скорочувати полив у міжсезоння?

Зменшувати обов’язково і ось чому. В осінній період, особливо до початку опалювального сезону, уповільнюються всі процеси життєдіяльності рослини. Пов’язано це зі скороченням світлового дня та похолоданням. Світло, тепло і вода – три важливі складові для фотосинтезу, тому дуже важливо дотримуватись балансу між ними: при скороченні одного з факторів необхідно пропорційно зменшити й інші. Інакше рослина не зможе переробити таку кількість вологи, і коренева система гнитиме. Якщо ви поливаєте орхідею замочуванням, краще збільшити інтервал між поливами або перейти на протоку. Якщо ви шанувальник поливу мокрі п’ятки, то краще залишити цей метод до тепла. На підвіконнях холодно і коренева система також може почати псуватися.

Як зрозуміти, що орхідею треба полити?

Корінь орхідеї покритий губчастим шаром, який вбирає в себе вологу. У сухому стані він сріблясто-сірого кольору, у мокрому – стає зеленим. Багато хто радить поливати орхідею тоді, коли коріння в горщику стало сірим, проте це не зовсім правильно. Сірими можуть стати видиме коріння, яке знаходиться на поверхні субстрату дуже швидко, а коріння, що знаходиться всередині горщика, може залишатися мокрим. У цьому випадку ви просто її заллєте.

Флористи назвали найкращий метод поливу орхідей
Флористи назвали найкращий метод поливу орхідей

Досвідчені орієнтуються за вагою горщика, проте для новачків такий спосіб буде надто складним. Ми радимо чекати 3-4 дні після того, як видиме коріння стало сірим. Також можна вставити вглиб горщика дерев’яну шпажку, коли вона висохне, значить усередині горщика теж сухо і орхідею час поливати.

Як часто потрібно поливати орхідею?

Багато любителів орхідей на початку свого шляху шукають інформацію про тимчасові проміжки, через які орхідея потребує поливу. Однак усі ми живемо в різних кліматичних умовах і у всіх різні методи посадки, відповідно субстрат просихатиме по-різному. Поливаємо свої орхідеї раз на 7-10 днів восени і раз на 5-7 днів у теплу пору року.

Чи можна замочувати лише пересаджену орхідею?

Небажано. Навіть при найакуратнішій пересадці на коренях можуть утворитися мікротріщини та інші пошкодження. Поливом відразу після пересадки можна спровокувати гниль та розвиток грибкових захворювань.

Популярне

Подібні новини