Завжди роблю це з городом і від хвоща й сліду немає: виводжу бур’яни швидко, надовго, без “танців з бубнами”

Щоб виростити багатий урожай на овочевих або квіткових грядках, потрібно регулярно доглядати насадження, очищати землю від бур'янів. Варіантів, як боротися із небажаними рослинами, дуже багато.

Усі методи мають свої переваги та недоліки, різні показники ефективності. Розглянемо в огляді як позбутися бур’янів, використовуючи хімікати, агротехніку та біологічні способи.

Знищення бур’янів на городі та ділянці

Бій з бур’яном необхідно починати на етапі підготовки городу до посадкових робіт. Хтось із городників використовує для знищення бур’янів хімікати. Але серед садівників є й прихильники органічного землеробства, які свої грядки перекопують, вручну забирають коріння рослин. Розглянемо різні методи знищення бур’янів.

Хімікати

Отрутохімікати дозволяють швидко та ефективно знищувати бур’яни, але використовувати їх потрібно обережно. Зокрема, гербіциди вбивають навіть бур’яни, що важко винищуються. Застосовувати їх варто лише в крайніх випадках: наприклад, при придбанні дуже занедбаної земельної ділянки з великою кількістю агресивних бур’янів: мокриця, сновидіння та борщівник. Хімічні препарати здатні занапастити не тільки їх, а й сільськогосподарські культури, а також вбити комах і погіршити якість ґрунту. Застосовуючи гербіциди, важливо враховувати рекомендовані дози та правила безпеки: працювати з ними у засобах захисту.

Механічні методи

Розпушування. На будь-якій ділянці щорічно накопичується багато бур’янового насіння. У процесі перекопування землі вони потрапляють до її нижніх шарів, де в сприятливих умовах очікують час сходів. Більшість насіння можуть зберігати схожість багато років і винищити їх все відразу не вийде, тому що за допомогою прополювання вдається прибрати з ділянки тільки рослини одного сезону. При наступному накопиченні ґрунту з нижніх шарів підніметься нова порція насіннєвого матеріалу минулих років.

Звичне накопичення землі потрібно замінити поверхневим розпушуванням. Розпушити ґрунт на грядках краще сапкою або ручним культиватором. У процесі такої обробки вдасться видалити з кореневою масою усі трави. Ще можна скопати город вилами, щоб не травмувати коріння і повністю витягти їх із землі.

Порада експертів: як позбутися бур'янів назавжди на ділянці, газоні та на городі
Порада експертів: як позбутися бур’янів назавжди на ділянці, газоні та на городі

Виморожування

Пізньої осені після збирання всього врожаю потрібно перекопати ділянку і видалити з ґрунту все рослинне коріння. Цей метод трудомісткий, але досить дієвий. З його допомогою вдається боротися з багаторічними бур’янами.

Прополювання

Ручна агротехніка і досі залишається найпоширенішим варіантом битви з бур’яном. Для отримання необхідного результату доведеться прополюванням займатися систематично.

Популярне

Подібні новини