Думала, що це універсальне добриво, а — ні! Коли категорично не можна використовувати гній на городі

Часто у мережі можна знайти поради стосовно підживлення городу гноєм. Проте, варто розуміти, що це — не універсальне добриво і не всі овочі однаково гарно ростуть на ньому.

Люди ще з давніх-давен відкрили магію підживлення грядок гноєм. Дійсно, у доброго городника нічого зайвим не буває у господарстві. Проте, не слід вважати, що послід тварин є універсальним добривом. Багато рослин не те що його не сприймають, а й взагалі можуть “виродитися” після такої підживи.

Це першочергово стосується коренеплодів таких, як морква, буряк, цибуля. Справа в тому, що цій городині потрібні збіднені ґрунти. Від підгодівлі гноєм ці овочі можуть сильно деформуватися, пускати всі сили на зростання зеленої маси або просто гинути.

Фермер розповів, яке добриво краще працює, ніж гній
Городник пояснив, які овочі категорично не можна удобрювати гноєм

До слова про моркву, якщо вона буде взаємодіяти з послідом тварин, є велика вірогідність, що рослина може взагалі захворіти на сіру гниль. Ця зараза, утворившись на коренеплоді із радістю перекинеться на інші здорові кущі.

Редиску та редьку також не варто підживлювати гноєм. Від цього вони стають жорсткими і втрачають свої смакові якості. Бобові ж від взаємодії з послідом пізніше починають квітнути і взагалі є ризик того, що вони не вродять.

Багато хто допускається ще однієї помилки і це внесення залишків життєдіяльності у свіжому вигляді. Деякі городники вважають, що це категорично заборонено, і мають рацію! Справа в тому, що гній, який не висох чи не перепрів, є дуже різким та концентрованим та здатний перепалити кореневу систему. Особливо це стосується пташиного посліду.

Городник пояснив, які овочі категорично не можна удобрювати гноєм

Втім, якщо деякі рослини і можуть витримати таке перенавантаження на корені, то все одно для них це нічим добрим не скінчиться. Наприклад, томати і картопля втратять властивості свого імунітету перед грибковими захворюваннями.

Популярне

Подібні новини