1 грам на літр води під томати: засиплють врожаєм. Ось чим підкормити, щоб червоненьки вимахали за 5 днів

Напевно багато хто вже висадив розсаду томатів у теплицю, а може й у відкритий ґрунт. Тепер настав час виходжувати рослини, доглядати їх і через пару місяців збирати врожай.

Перші кілька тижнів після висадки томати краще не чіпати і не турбувати: не поливати днів 6-7 (тільки відразу після висадки), не розпушувати ґрунт, не підгодовувати. Потрібно дати їм час відновитись, освоїтися на новому місці, зміцнити коріння, адаптуватися до нових умов.

Перше підживлення томатів після висадки на грядку потрібно робити не раніше, ніж через 2-3 тижні. Якщо ви правильно підготували ґрунт і внесли всі необхідні добрива в процесі розпушування ґрунту і в лунку під посадку, то перші тижні томати не потребуватимуть. Наявного харчування в ґрунті їм вистачить, надлишок добрив може навпаки нашкодити посадкам: спровокувати пожовтіння листя, опіки коріння.

Які добрива використовувати?

Кропив’яний настій. Він дасть томатам насамперед азот та калій. Томати взагалі дуже люблять кропиву. Зараз вона вже наросла, можна без проблем приготувати зелений настій. Разом з кропивою “замочити” можна і мати-й-мачуху, вона також багата на вітаміни і мікроелементи, а також фітонциди, здатні відлякати шкідників. Засіб не 100%, але краще, ніж нічого. Для насичення зеленого настою фосфором і кальцієм, до нього можна додати золу: 1 л на 10 л настою.

Другий варіант – це гумат калію. Корисне добриво, що стимулює зростання та розвиток, підвищує імунітет рослин до несприятливих факторів, живить ґрунт макро- та мікроелементами. Робочий склад – 35 мл на 10 л води. Поливаємо помідори із розрахунку 0,5 л добрива на рослину.

Садівники назвали найкраще перше підживлення для томатів
Садівники назвали найкраще перше підживлення для томатів

Третій зручний варіант – це настій курячого посліду. Він дасть необхідні азот, калій та фосфор. Концентрат з 2 л посліду і 10 л води, настоюємо кілька днів і використовую його для підживлення всіх культур, що потребують. Для підживлення помідорів розводимо настій 1:10 і вносимо 0,5 літра на кущ. Якщо немає ніякої органіки, можна використовувати і мінеральні добрива.

У будь-який із перерахованих вище складів корисно додати борну кислоту з розрахунку 1 г на 10 л води. Попереду цвітіння та зав’язування томатів, коли бор буде дуже потрібний для стійкості квітів та зав’язей.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини