2 підкормки – і помідори будуть плодоносити все літо: збираю по 20 кг з квадратного метра. Сорт неважливий

Правильно годуємо томати для швидкого наливу кистей та отримання великих та солодких плодів. Якщо ви хочете виростити добрий урожай помідорів, про рослини потрібно дбати постійно.

Потреби томатів у харчуванні

Якщо при висадженні розсади ґрунт добре заправили органікою та мінеральними добривами, то рослини розвинулися у потужні кущі з товстим стеблом та великим листям. Саме від розвитку вегетативної маси залежить розмір плодів та швидкість їх наливу. Адже плоди формуються завдяки тим поживним речовинам, які накопичили листя, а також завдяки регулярному припливу води.

У період наливу плодів на двох нижніх кистях потреби томатів у харчуванні збільшуються. З цього моменту від наших підгодівель залежить розмір помідорів та їх смак. Для того, щоб плоди були більшими, рослині необхідний азот, вже не в тих обсягах, що навесні, але потрібно його чимало.

Для того, щоб плоди були більш солодкими та смачними, потрібно внести калій. Наявність кальцію в ґрунті та регулярні поливи забезпечить його надходження у плоди, а значить, їм не страшна вершинна гниль.

Магній та фосфор потрібні рослині для загальної підтримки життєдіяльності. Фосфор допомагає роботі кореневої системи та всієї рослини, загалом. При заправці ґрунту суперфосфатом на початку сезону врожайність томатів зростає. Магній бере участь у фотосинтезі, тому він дуже важливий для нормального росту рослин.

Мінеральні підживлення

У період наливу плодів на 1-й та 2-й кисті можна внести комплексне мінеральне добриво з високим вмістом калію та невеликими дозами азоту та фосфору. Можна використовувати будь-які добрива з потрібним співвідношенням. Підживлення вносять під корінь по попередньо розлитому ґрунту раз на два тижні.

Можна використовувати добрива, які заповнюють нестачу конкретного елемента: калію, кальцію, магнію. Добрива можна чергувати, проводячи кореневі підживлення раз на тиждень. Для забезпечення рослин калієм та азотом можна використовувати калієву селітру, а якщо рослини і так занадто жирують, можна замінити її на сульфат калію, він не містить азоту. Кальцієва селітра забезпечить рослини кальцієм та азотом, а для гарного росту можна підтримати їх магнієвою селітрою.

Розводити добрива потрібно відповідно до інструкції, в середньому це 20 г або 1 ст. л. на відро води. Витрати добрива приблизно 0.5 л під кущ. Для того, щоб мінеральні добрива краще засвоювалися, вносите в ґрунт мікробіологічні препарати з бактеріями, такі як Фосфатовіт, а також гумат калію.

Городники назвали два найкращих підживлення для томатів
Городники назвали два найкращих підживлення для томатів

Підживлення мікроелементами

При підживленні томатів не забувайте про мікроелементи. Незважаючи на те, що потреба в них невелика, але брак якогось мікроелемента може призвести до збою в роботі всієї рослини і неодмінно позначиться на врожаї. Щоб плоди краще зав’язувалися, не забувайте давати рослинам бор у вигляді бору хелату по листку або борної кислоти під корінь з розрахунку 5 г на 10 л води.

Як поливати томати?

Полив томатів у теплиці може бути рідкішим, ніж полив огірків. Достатньо поливати томати раз на три дні, тоді як огірки вимагають щоденного поливу. Деякі городники поливають томати раз на тиждень, але тоді доводиться виливати під кожен кущ по відру-півтора води. У будь-якому випадку, полив має бути рясним, щоб промок не просто верхній сантиметр ґрунту, а земля на глибину залягання коріння.

У період дозрівання плодів краще знімати зрілі помідори перед поливом, щоби від великого припливу вологи плоди не тріскалися. Поливати томати потрібно вранці, у крайньому випадку вдень, щоб до вечора зайва волога встигла випаруватися з повітря, і в теплиці було менше конденсату. Влітку ночі такі теплі, що вода в бочці не встигає сильно охолонути, і можна поливати помідори рано-вранці. Ну, а якщо ніч видалася холодною, варто почекати, доки вода нагріється на сонці, або додати в бак гарячої води.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини