Коли вперше підгортати картоплю? Так радить дід, який 40 років працював агрономом: такого врожаю я не бачила

Чому потрібно підгортати картоплю ще до сходів? Щоправда, незвичайно? Начебто картопля ще не зійшла, а вже підгорнута. І таким чином підгортати картоплю ще через тиждень.

На городі завжди багато справ. Важливим завданням є вирощування картоплі. Після сходів стоїть завдання у кожного обгорнути картоплю. Найменш витратний спосіб – до культиватора або мотоблока підчепити підгортник. У кого цього немає, той беремо сапку і працюємо нею.
А чому так потрібно робити і в чому полягає принцип такого підгортання, зараз розповімо.

При класичному способі підгортання картоплі потрібно дочекатися, поки картопля зійде, виросте на 10-15-20 сантиметрів і підгорнути її. І робиться таке підгортання для того, щоб на стеблах картоплі з’явилося якнайбільше столонів. Основною суттю підгортання є отримання великого врожаю картоплі за рахунок формування довгого підземного стебла картоплі, за рахунок його раннього підгортання.

Столони

Як тільки стебло картоплі з’являється на поверхні землі, він відразу починає зеленіти. А столони, як відомо, утворюються лише на стеблі, яке знаходиться під землею, на білій його частині. І якщо стебло позеленіло, то про утворення додаткових столонів вже не може бути мови (або вони утворюються в дуже невеликій кількості). І скільки б ми не підгортали вже зелену частину стебла, ми не досягнемо підвищення врожайності картоплі.

Городники назвали терміни підгортання картоплі
Городники назвали терміни підгортання картоплі

Щоб збільшити довжину білої частини стебла, підгортання проводяться ще до того, як наша картопля зійшла. Після того, як картопля посаджена, чекаємо, коли з’явиться хоча б один лист на поверхні землі. Це служить сигналом, що час підгортати. Оскільки картопля саджається рядами, то зорієнтуватись досить просто.

Друге підгортання робимо за таким же принципом, чекаємо на сходи і через кілька днів мульчуємо картоплю травою. А скороченню чисельності колорадського жука цей метод дійсно сприяє, допомагає скоротити його чисельність.

Популярне

Подібні новини