Як бабуся застосовує шкірку цитрусових на городі: унікальне добриво для рослин та боротьба зі шкідниками

Із цитрусових шкірок теж можна отримати користь – використовувати для свого городу. Чим корисна оболонка цитрусових рослин? У ній міститься безліч корисних елементів.

Тому шкірки від апельсинів, грейпфрута та мандаринів можна застосовувати як добриво. Спочатку їх потрібно висушити – можна просто розкласти на обробній дошці або на деку і вони швидко висохнуть у квартирі. Потім їх можна подрібнити в блендері, а можна і так скласти в пакет і покласти в якусь тару до весни. Зберігати можна як у квартирі, так і на балконі.

Шкірка цитрусів для підживлення

Для підживлення рослин подрібнені шкірки потрібно залити окропом та настояти протягом доби. На 1 ст. ложку шкірки взяти півлітра води, а потім розвести ще у 2 рази і поливати кімнатні квіти. Цим же настоєм можна обприскувати рослини від шкідників.

Садівники назвали найдієвіше цитрусове підживлення для рослин
Садівники назвали найдієвіше цитрусове підживлення для рослин

Влітку можна використовувати свіжі очищення апельсинів, відразу закопуючи їх між рядками посадок – це буде довгограюче добриво. Не бійтеся, що від застосування апельсинових шкірок підвищиться кислотність ґрунту – для цього знадобляться тонни шкірки.

Для компосту

Можна складати цитрусові шкірки в компостну купу, і якщо ви робите все, як годиться, перемежуючи шари вуглецевих компонентів і азотистих, то апельсинові шкірки найкраще покласти до трави і гною.

Апельсини проти шкідників

Багато шкідників не переносять запах цитрусових, і це можна використовувати для боротьби з попелицями та трипсами – для них готують спеціальний настій: склянку подрібнених шкірок поміщають у відро з водою та залишають для настоювання протягом 5 днів. Після чого настій проціджують та обприскують рослини.

Щоб повністю знищити шкідників, потрібно провести хоча б три обробки через три дні. Цим же настоєм можна обробляти листя капусти. Можна знизити кількість мурах у саду, для чого потрібно на місця їх скупчення і на доріжки, якими вони пересуваються насипати крихту зі шкірок цитрусів.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини