Після цього троянди пишно зацвітуть, навіть якщо у вас дача в Сахарі: золоті правила заморського садівника

Троянда, мабуть, одна з найбільш чуйних і вдячних рослин, що потребує добрив та поливу. Її високі вимоги до живлення та вологи обумовлені біологічними особливостями.

Висмоктувати воду та поживні речовини з ґрунту можуть лише дрібні корені. Скелетні корені закріплюють рослини в ґрунті і є провідною системою. Крім того, в них накопичуються поживні речовини, які надходять до листя і бутонів. Від кількості коренів, пагонів та листя залежить правильне підживлення троянд.

Троянди мають характерні періоди вегетації, кожен з яких пред’являє свої вимоги до живлення. У різні періоди зростання кущі троянд потребують різних поживних речовин у різних кількостях. Ми повинні, дотримуючись цих правил, забезпечити троянди необхідним підживленням.

Під час холодних дощів, поливу холодною водою у спеку та за інших несприятливих погодних умов коренева система троянд втрачає здатність засвоювати поживні речовини з ґрунту. У таких випадках троянди отримують додаткове живлення обприскуванням поживним розчином по листю.

Обприскувати рослини слід свіжоприготовленим розчином добрива до повного змочування листя рано вранці або під вечір, щоб листя встигло висохнути, запобігаючи грибковим захворюванням.

Садівники розповіли, як доглядати за трояндами для кращого цвітіння
Садівники розповіли, як доглядати за трояндами для кращого цвітіння

Для позакореневих підживлень використовують розчин сечовини (одна столова ложка на 10 літрів води) або гумат натрію (1-2 чайні ложки у кристалах на 20 літрів води). Також можна застосовувати настій коров’яку у співвідношенні один до десяти з додаванням 1 таблетки мікроелементів або розчин повного мінерального добрива (одна столова ложка на 10 літрів води + 1 таблетка мікродобрив).

Дуже добре використовувати для обприскування золу. Для цього дві склянки золи заливають гарячою водою, кип’ятять протягом 10 хвилин, настоюють і потім проціджують. Отриману рідину розводять у 10 літрах води.

Бажано перед обприскуванням додати одну таблетку мікродобрив. Таке позакореневе підживлення дуже ефективне перед цвітінням і в другій половині літа. Можна використовувати золу і в сухому вигляді, посипаючи нею навколо куща, що знижує закислення ґрунту.

Садівники розповіли, як доглядати за трояндами для кращого цвітіння
Садівники розповіли, як доглядати за трояндами для кращого цвітіння

У період бутонізації і в другій половині літа, в проміжках між основними регулярними підживленнями, бажано один раз на місяць обприснути кущі троянд розчином фосфору та калію. Для цього подвійний суперфосфат заливають гарячою водою (100 г на 1 літр води), настоюють протягом трьох-чотирьох годин, проціджують і розводять у 10 літрах води.

Перед обприскуванням додають 20 грам калійної селітри та свіжоприготовленим розчином обприскують рослини до повного змочування листя. Щоб уникнути опіків листя, не рекомендується проводити позакореневі підживлення у денний спекотний час.

Популярне

Подібні новини