Моє дієве кореневе підживлення картоплі: чим удобрити після сходів? Смачний та рясний урожай кожного року

Картопля давно і по праву виборола місце на нашому столі. Але не завжди при її вирощуванні вона радує смачним та рясним урожаєм. Нестача поживних речовин спричиняє зниження її якості та кількості.

Використання різних препаратів та засобів для кореневих та позакореневих підживлень підвищує врожайність, покращує зовнішні характеристики бульб. Картоплі для повноцінного зростання, розвитку та формування бульб необхідний великий запас поживних речовин, при цьому ґрунт досить швидко виснажується.

Тільки одному кущі картоплі потрібно близько 50 г азоту, 20 г фосфору, 100 г калію і ще наявність таких мікроелементів як марганець, сірка, бор, залізо, цинк, мідь, кобальт. З метою відновлення родючості ґрунту використовують різноманітні підживлення. Завдяки їм покращуються смакові та зовнішні характеристики бульб, підвищується врожайність.

Застосування промислових засобів

Промисловим способом виробляються мінеральні та органомінеральні добрива. Мінеральні. Неорганічні сполуки, до складу яких входять елементи, необхідні для зростання і розвитку рослин: азот, фосфор, калій. Органомінеральні. До їх складу входять як мінеральні сполуки, а й органічні речовини.

Городники розповіли, як виростити смачну та велику картоплю
Городники розповіли, як виростити смачну та велику картоплю

Використання промислово вироблених добрив дозволяє швидко та в потрібній кількості наситити ґрунт необхідними поживними елементами. Але їх застосування вимагає суворого дотримання вказаних норм внесення. Аміачна селітра (амонійна селітра, нітрат амонію).

Мінеральна добавка, до складу якої входить азот, а також сірка, яка допомагає рослині краще засвоювати її. Вміст азоту у різних виробників варіюється від 26 до 34,4%, сірки від 3 до 14%. Випускається у вигляді жовтувато-білих гранул.

Для підживлення аміачна селітра використовується в сухому та розчиненому вигляді. При використанні селітри на кислих ґрунтах додатково вносять карбонат кальцію, з розрахунку 75 г на 100 г азотного добрива.

Сечовина (карбамід)

Засіб у вигляді гранул білого або жовтуватого кольору, або таблетки. Концентрація азоту в сечовині сягає 46%. Вживається в сухому та рідкому вигляді. М’який вплив карбаміду на наземну частину рослини робить його незамінним при позакореневих підживленнях. Сечовина не тільки забезпечує картоплю азотом, а й підвищує імунітет рослини, пригнічуючи розмноження бактерій та розвиток грибкової інфекції.

Трав’яний настій (зелене добриво)

Приготувати його можна з будь-якої трави, але особливо корисними властивостями має зелене добриво, приготоване з кропиви. Трав’яний настій використовують для кореневих та позакореневих підживлень.

Приготування зеленого добрива:

У бочку (краще пластикову) складають порізану сировину на 2/3 обсягу. До країв наповнюють теплою водою. Як прискорювач бродіння можна додати 1 кг гною, але можна і без нього. Накривають плівкою та щільно зав’язують. Настій щодня перемішують. Через 2 тижні настій готовий. Розбавляють перед використанням 1:10.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини