Старенький сусід розкрив секрет: правила та терміни збирання врожаю капусти. Долежить в погребі до квітня

Капуста - високо затребуваний овоч, багатий на вітаміни і мінерали, широко застосовується в українській кухні для виготовлення різних страв.

Вирощуючи сорти з різними термінами дозрівання, правильно і вчасно збираючи врожай, можна забезпечити себе капустою на весь рік до наступного сезону.

Від чого залежить термін збору?

Залежно від регіону вирощування, посадженого сорту та цілей використання, терміни збирання капусти можуть значно відрізнятися. Особливо важливим є правильний вибір дня збору врожаю для пізніх сортів. Довго зберігатися у свіжому вигляді здатні тільки повністю дозрілі виделки. Капуста, прибрана раніше часу, швидко в’яне, перетримана на грядці – розтріскується.

Сорт капусти

Білокачанна капуста повсюдно вирощується на території України. Зусиллями селекціонерів виведено безліч сортів та гібридів з термінами дозрівання з червня до листопада, що визначає різне використання качанів.

Ранньостигла капуста – Червнева, Експрес F1, Зоря з невеликими пухкими вилками, відрізняється дружним дозріванням врожаю, через 55-90 днів з часу посіву насіння в ґрунт. Ранню капусту починають забирати вже з кінця червня. При тривалому знаходженні на грядці дозрілі качани розтріскуються. Виделки ранньостиглої капусти використовують у свіжому вигляді для приготування перших і других страв, салатів. Капусту з коротким терміном вегетації часто вирощують у комерційних цілях.

Середньостигла капуста має термін вегетації 80-110 днів. Відомі сорти: Надія, Білоруська 455. Зрілі качани цих сортів мають середню масу 2-4 кг, відрізняються соковитістю, високими смаковими якостями. Середньостиглу капусту прибирають у серпні. Використовують для приготування їжі або заготівлі на зиму. Качани здатні зберігається не більше 3 місяців і використовуються в першу чергу.

Садівники назвали терміни, коли збирати врожай капусти
Садівники назвали терміни, коли збирати врожай капусти

Середньопізні сорти капусти – дозрівають через 110-135 днів після посіву. Качани вагою 3-7 кг пружні та соковиті, мають високі смакові характеристики. Виделки прибирають у міру дозрівання у вересні – на початку жовтня, використовують для квашення, маринування. Головки зберігаються до 5-6 місяців.

Пізньостиглі сорти – термін вегетації 150-180 днів, призначені для тривалого зберігання, протягом якого смакові якості виделок покращуються. Пізню капусту прибирають у жовтні-листопаді, на початок стійкого зниження температури нижче -5˚С. Пізньостиглі сорти менш соковиті, мають дуже щільні головки масою 2-4 кг, здатні зберігатися до кінця весни (8-9 міс.)

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини