Якщо борошниста роса “накрила” смородину – не переймайтесь: просто зробіть це, і хворобу здує, ніби вітром

Хвороби смородини можуть позбавити нас левової частки врожаю. Для садівника важливо розпізнати ознаки захворювання на початковій стадії, поки воно не поширилося по всіх чагарниках.

Американська борошниста роса – це одне з найпоширеніших захворювань смородини. Збудник хвороби – гриб, який вражає листя, пагони та ягоди. На них з’являється білий ніжний павутинний наліт, який дуже швидко стає пухким. Уражені частини рослини виглядають, ніби присипані борошном.

Згодом наліт сіріє та ущільнюється, стаючи схожим на повсть. На ягодах наліт теж ущільнюється та покриває їх чохлом. Хворі ягоди стають кислими, розтріскуються та обсипаються.

Уражені борошнистою росою пагони припиняють свій ріст і викривляються. Верхівкові листочки стають блідо забарвленими з дрібною гофрованою поверхнею. Білий наліт – це грибниця паразита, яка харчується соками рослини за допомогою присосок. Гриб зимує на опалому листі та ягодах. Навесні, під час розпускання бруньок, звільняються спори, які заражають рослини.

Що можна зробити в такому випадку? Бажано садити сорти культур, стійкі до захворювань, та на ділянках, добре продуваних і прогрітих. Не допускайте загущення в кущах, оскільки у нижній частині куща створюється мікроклімат, сприятливий для розвитку хвороби.

У період вегетації уражені борошнистою росою пагони вирізати не рекомендується, оскільки це викличе бурхливий ріст нових пагонів, які уражаються сильніше. Вирізку краще проводити восени після опадання листя або рано навесні до дозрівання спор.

Садівники розповіли, як позбутися борошнистої роси на смородині
Садівники розповіли, як позбутися борошнистої роси на смородині

Сухе листя, уражене хворобою, краще спалити, а ґрунт під кущами обов’язково перекопати. Рекомендується вносити калійні та фосфорні добрива, які стримують ріст молодих пагонів і збільшують їхню стійкість до захворювання.

Обприскувати рослини та ґрунт під ними потрібно рано навесні 3%-вим розчином залізного купоросу або 1%-вим розчином мідного купоросу. Влітку, з появою перших ознак хвороби, кущі треба обприскати 0,5-0,7%-вим розчином кальцинованої соди, додаючи 50 грамів мила на 10 літрів розчину. Обприскування проводять кілька разів з інтервалом 10-12 днів.

Також можна використовувати настій коров’яку. Одну частину гною настоюють у трьох частинах води протягом трьох діб, потім цей розчин розбавляють водою, проціджують і обприскують рослини надвечір, щоб не викликати опіків.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини