Просто замульчувала ґрунт: всіх сусідів підсадила на цей дармовий метод – як боротися з бур’янами швидко

Найголовніший ворог садівників – це бур'яни. Навіть при колосальних витратах сил і часу, багатьом городникам ніяк не вдається їх позбутися. Всім відомо, що випалювати бур'яни дуже важко.

Найкорисніші роботи з боротьби з бур’янами – це їх викопування, висмикування, витягування та інші способи вилучення коренів рослин із ґрунту. Особливо це стосується багаторічних бур’янів, які дуже швидко розмножуються за допомогою поділу кореня. Але перемогти бур’яни можна за допомогою нехитрих прийомів, використовуючи знання досвідчених агрономів.

Замість висмикування бур’янів слід застосувати тактику їхнього витіснення з ділянки, влаштувавши жорстку конкуренцію за місце на ділянці. У цьому городнику допоможуть мульча, сидерати, звичайні овочі та спеціальні квіти. Бур’янами можна вважати будь-які рослини, які конкурують з основними культурами за воду, харчування та світло. Бур’янами є рослини, недоречні на садовій та присадибній ділянці.

Поширені бур’яни:

Пирій. У природному середовищі рослина вибирає для свого росту та розвитку максимально неродючий, бідний і щільний ґрунт. У процесі зростання пирію земля насичується органікою і розпушується за рахунок зростання його коріння. У ґрунті підвищується мікробіологічна активність, земля оживає, у ній заводяться жуки, черв’яки та корисна мікрофлора. Надалі пирій витісняють чагарники і колись нежива ділянка заростає лісом. Таким чином пирій виконує дуже важливу функцію з пожвавлення землі.

На городі ж пирій є злісним бур’яном, який забирає на себе з ґрунту все харчування, що вноситься до нього садівниками, і воду, може затіняти культурні рослини і стати будинком для комах-шкідників. Боротися з пирієм на ділянці дуже складно, тому що він розмножується розподілом кореня, і при спробі викопати або виполоти бур’ян, кількість рослин тільки збільшується. Допомагає мульчування землі щільним матеріалом, що не пропускає світло.

Борщовик. Отруйна інвазивна культура, що розмножується з колосальною швидкістю та засмічує великі ділянки ґрунту. Часто зустрічається на занедбаних ділянках, у полях та на узбіччях доріг. Боротися з борщівником слід лише тотальним викошуванням і подальшим випалюванням рослин із ґрунту, починаючи з ранньої весни і до кінця сезону. Важливо не дати бур’янові вирости вище за коліно людини і запліднити. Підпалювати сухі пагони борщівника не рекомендується – ризик виникнення дуже сильної пожежі на території.

Бур’яни бувають однорічні та багаторічні. У боротьбі з однорічними рослинами висмикування їх коріння з ґрунту може дати невеликий і недовгий видимий результат. А ось багаторічні бур’яни, що розмножуються шляхом розподілу кореня, від перекопування ґрунту та впливу на рослини гострими чобітками тільки збільшуються у своїй кількості на ділянці.

Городники розповіли, як легко вивести бур'яни з городу
Городники розповіли, як легко вивести бур’яни з городу

Однорічні – проходять весь свій життєвий цикл за один рік. Такі рослини розмножуються насінням. До них відносяться мокриця, портулак, грицики. Деякі з цих рослин придатні в їжу, наприклад, портулак дуже люблять на Кавказі як мариновану закуску. Для зменшення кількості однорічних бур’янів слід обов’язково відмовитися від весняної оранки ділянки та запобігати цвітінню бур’янів, а значить і поширенню їхнього насіння.

Багаторічні – здатні щорічно відроджуватися навіть із невеликих шматочків коріння, але також успішно розмножуються насінням. До таких бур’янів відносяться польовий хвощ, подорожник, пирій, берізка, хрін, кульбаба, кропива. У жодному разі не можна намагатися вирвати такі рослини із землі. Стрижнева коренева система великої кількості бур’янів йде вертикально вглиб ґрунту. Слід підрізати верхівки бур’янів плоскорізом нижче за точку зростання.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини