Згниє в перший же місяць, якщо допустити ці 5 помилок при зборі часнику: треба правильно визначити зрілість

Сезон збору часнику вже активно почався, але часто буває так, що навіть, на перший погляд, стигла городина раптом починає гнити під час зберігання. Що ж могло піти не так?

Часник – один із найпоширеніших овочів, що додає стравам аромату та смаку. Вирощування цієї городини не є надто складним завданням, однак успішний збір вимагає знання тонкощів. Якщо допустити певні помилки, то врожай може зіпсуватися в перший же місяць після збору. Одна з найважливіших умов успішного зберігання овочу – правильне визначення стиглості.

Ознакою того, що часник готовий до збору, є зміна зовнішнього вигляду рослини. Листя починає жовтіти та сохнути, що свідчить про завершення вегетаційного періоду. Однак важливо не допустити його пересихання, адже це може негативно вплинути на якість головок.

Городник розповів, коли і як правильно збирати врожай часнику

Спостерігаючи за змінами в зовнішньому вигляді рослин, потрібно обрати оптимальний момент для збору врожаю. Раніше часник збирали у середині липні на Петра і Павла.

Важливою деталлю є вибір погоди для збору. Все має відбуватися в сухий сонячний день. Надлишок вологи під час збору може призвести до гниття головок під час зберігання. Якщо погодні умови несприятливі, краще відкласти збирання врожаю.

Також важливо правильно підготувати часник до зберігання. Головки слід очищати від землі, але уникати зайвого механічного пошкодження. Відразу після того, як овочі ви забрали з грядок, їх потрібно просушити, розмістивши його в добре вентильованому приміщенні. Належна вентиляція сприяє швидкому висиханню, що запобігає розвитку гнилі та грибкових захворювань.ї

Як правильно поливати часник
Городник розповів, коли і як правильно збирати врожай часнику

Ще один важливий аспект – це правильне місце для розміщення зібраних овочів. Найкращими умовами для зберігання є прохолодне, сухе та добре вентильоване приміщення. Оптимальна температура має коливатися в межах від 0 до +5 градусів Цельсія. При цьому, варто уникати різких перепадів, оскільки це може призвести до появи конденсату, що сприяє гниттю.

Зібраний часник слід регулярно перевіряти на наявність пошкоджених або гнилих головок. Такі екземпляри потрібно негайно видаляти, щоб запобігти поширенню грибка.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини