Про пустоцвіти томатів читала лише в журналах, бо мої плодоносять, як в казці: всього 3 підживки за сезон

Підживлення томатів борною кислотою роблять для збільшення зав'язуваності плодів ще до початку цвітіння, але під час цвітіння та плодоношення воно буде особливо ефективним.

Досвідчені городники знають, що борний розчин бере участь у всіх процесах зростання томатів, допомагає у профілактиці фітофторозу, стимулює цвітіння та захищає від пустоцвітів. Також він захищає рослину від сірої гнилі при надлишку вологи. Плоди томатів після підживлення будуть більшими і солодшими, покращиться їх лежкість та транспортабельність.

Бор безпосередньо впливає на якість помідорів, тому підживлення слід використовувати тричі за рік. Перше підживлення проводять під час бутонізації для поліпшення зав’язуваності, друге – коли томати починають цвісти, і третє – коли на кущах вже є кілька повноцінних кистей томатів.

Особливо важливо обробити томати борним розчином тричі, якщо літо видалося дощовим та вологим. Сирий пилок погано запилює жіночі квітки, і просте протрушування кущів тут не допоможе. Якщо томати погано розвиваються і замість 4-5 зав’язей з’явилися лише 2-3, це свідчить про катастрофічну нестачу бору.

Зовні дефіцит бору важко виявити, оскільки рослина виглядає цілком здоровою. Проте, врахуйте кілька нюансів перед обробкою. По-перше, при низькій температурі бор погано засвоюється з ґрунту, тому краще обробляти листя, щоб мікроелемент швидше засвоювався. Крім цього, надлишки бору у ґрунті можуть обпалювати коріння рослини.

Городники розповіли, як уникнути пустоцвітів на томатах
Городники розповіли, як уникнути пустоцвітів на томатах

Для обприскування краще підійде розчин борної кислоти з концентрацією 0,1%. Для його приготування розчиняють 10-грамовий пакетик кислоти (приблизно 2 чайні ложки без гірки) в склянці гарячої води. Після повного розчинення виливають розчин у відро з водою та ще раз ретельно перемішують. Обприскують таким розчином листя та гілки до візуального насичення рослин.

Коли листя стає яскравішим і розправляється, можна бути впевненими, що рослини задоволені. Якщо виникають сумніви щодо необхідності кількох підживлень за сезон, то 1-2 підживлення під час цвітіння допоможуть зрозуміти, наскільки ефективно вони працюють на томатах. Бажаємо успіхів та рясного врожаю!

Популярне

Подібні новини