Цим правилам обрізки чорної смородини влітку мене вчив мій дідусь, який був ще тим відданим садівником

Обрізка чорної смородини влітку є важливим етапом догляду, який просто не можна проігнорувати. У цій статті ви дізнаєтесь, коли саме та яким способом потрібно проводити цю процедуру.

Проводити обрізку чорної смородини експерти рекомендують влітку. За допомогою цієї процедури видаляють гілки, котрі затіняють та загущують. Таким чином повітря та сонце можуть краще потрапляти до плодоносних пагонів рослини. Це допомагає знизити ризики захворювань та сприяє загальному розвитку смородини.

Крім того, обрізка покращує ріст нових пагонів, які на наступний рік будуть плодоносити. Завдяки процедурі обрізки ягоди смородини стають більшого розміру та більш солодкими. До того ж прибирання хворих та сухих гілок омолоджує кущ і здатне продовжити його плодоношення.

Експерти радять проводити обрізку влітку після того, як урожай вже зібраний. Зазвичай це відбувається в липні-серпні.

Спершу ретельно огляньте кущ та зріжте ті гілки, котрі поламані, починають сохнути, викривлені, вкриті наростами чи плямами. Ці гілки необхідно видалити біля самої основи куща.

Городники розповіли, як правильно проводити обрізку чорної смородини влітку
Городники розповіли, як правильно проводити обрізку чорної смородини влітку

Також, якщо пагони ростуть всередину, труться або перехрещуються, їх слід видалити. У тому числі виріжте й ослаблені та безплідні пагони. Молоді пагони, які виросли цього року, рекомендується лише вкоротити приблизно на 10-15 сантиметрів верхівки. Для омолодження смородини необхідно біля основи куща зрізати 3-5 найбільш старих гілок.

Після завершення літньої обрізки чорна смородина потребує правильного догляду, щоб якнайшвидше відновити свої сили. Експерти радять проводити регулярний полив за допомогою теплої відстояної води, але не допускати перенасичення вологою, щоб не допустити утворення грибкової хвороби.

Також для прискорення росту нових пагонів рекомендується приблизно через 2-3 тижні після проведення обрізки внести азотно-калійне підживлення. Можна застосувати спеціальне готове добриво або в 10 літрах води розчинити 1 столову ложку, наприклад, нітрофоски.

Крім того, не варто забувати про мульчу, яка допомагає зберігати вологу ґрунту, виконує функцію додаткового живлення рослини та утримує ріст бур’янів. Для мульчування пристовбурного кола можна використати скошену траву, компост або солому.

Популярне

Подібні новини