Секрет діда, який був агрономом 38 років: як правильно сушити викопану картоплю, якщо на сонці вона зеленіє

Картопля практично одна з найпопулярніших городніх культур. Проте після викопування вона може набути зеленого кольору. Дізнайтеся у цьому матеріалі, як не допустити таке неприємне явище.

Картопля після викопування стає зеленого кольору, оскільки під впливом сонячного світла у цих овочах починають відбуватися певного роду хімічні процеси. Як і переважна більшість овочів, картопляна шкірка містить хлорофіл, котрий несе відповідальність за фотосинтез та забарвлює бульбу у зелений колір.

Для того щоб процес фотосинтезу відбувся, потрібно, щоб на бульбу почали впливати інфрачервоне або ультрафіолетове випромінювання. Оскільки сонячне проміння містить у собі їх обох, то й картопля, котра знаходиться під сонячним освітленням, починає стрімко зеленіти. Крім того, коли у місці, де зберігають картоплю, знаходиться розжарювальна лампа, то вона також здатна поширювати інфрачервоне випромінювання, що у результаті знову ж таки стає причиною зеленого кольору бульби.

Як стверджують експерти, картопля не набуває зеленого кольору у темноті, але за умови, що дотримано рекомендовані правила зберігання продукту. Проте, якщо бульба розташована досить близько до поверхні землі, то у такому випадку вона може також позеленіти. Саме через це бульба може бути вже зеленого кольору ще навіть до початку викопування.

Експерти розповіли, як правильно сушити викопану картоплю
Експерти розповіли, як правильно сушити викопану картоплю

Для того, щоб не допустити початку процесу позеленіння бульби, варто дотримувати певних правил. І одне з них – це правильне зберігання картоплі після викопування, зокрема її рекомендовано тримати у темному підвалі або у темних мішках, які не пропускають світло. Тому зберігати бульбу на балконі не можна в жодному випадку.

Наступне, що варто врахувати, щоб уникнути зеленого кольору картоплі, – це відповідна температура зберігання. Експерти рекомендують зберігати картоплю перші 30 днів після викопування при температурі 12 градусів Цельсія, а в подальшому – при 4-5 градусах Цельсія. Окрім того, не варто різко охолоджувати бульбу після збору врожаю, щоб уникнути процесу гниття.

Важливе значення має і рівень вологості. При правильному зберіганні вона не повинна бути більшою за 85-93%, оскільки може початися гниття. А от при нижчих показниках вологості бульба може втратити свою пружність та скривитися. Також у місці зберігання картоплі повинна бути добре забезпечена вентиляція.

Популярне

Подібні новини