Борошнисту росу тільки на картинці й бачила! Мої помідори максимально захищені від “хворі”: бабусин секрет

Соковиті томати на грядках не можуть не радувати око турботливих садівників. А щоб небезпечна хвороба – борошниста роса – обходила їх стороною, дотримуйтеся декількох простих порад. 

Зауважимо, що поради, які допоможуть вам ефективно боротися з цим грибковим захворюванням і врятувати свій урожай, перевірені поколіннями. До того ж методи наскільки ефективні, на стільки ж і прості.

Не проґавте симптоми!

Як і з будь-якою іншою “болячкою”, раннє виявлення перших ознак борошнистої роси може врятувати ваш урожай томатів. Для цього пильно слідкуйте за листям рослини: звертайте увагу на жовті плями на листі, які часто перетворюються на коричневі з маслянистим нальотом. На нижньому боці листя також може з’явитися біла цвіль.

Однак найбільш тривожними симптомами є загнивання плодів і потемніння стебел. Вчасне розпізнавання цих ознак дозволяє швидко вжити заходів, щоб обмежити шкоду.

Повітря та вода – ваші союзники

Допомогти знизити ризик розвитку борошнистої роси може й оптимізація простору між рослинами томатів. Адже він має важливе значення для поліпшення циркуляції повітря. Відтак не забувайте регулярно обрізати нижнє листя ваших насаджень.

Значення має й полив – віддавайте перевагу поливу біля основи рослин, а не під корінь, щоб мінімізувати потрапляння вологи на листя. Полив рано вранці дозволяє листю висохнути протягом дня, зменшуючи залишкову вологу, яка може сприяти розвитку хвороб.

Просто та ефективно: методи обробки помідорів від борошнистої роси
Просто та ефективно: методи обробки помідорів від борошнистої роси

Допоможуть препарати на основі міді

Якщо ж таки борошниста роса вже “кинулася” на ваші рослини, то застосуйте один з найефективніших засобів лікування хвороби, а саме так звану бордоську кашу. Це – суміш мідного купоросу та вапна, якою можна обробляти рослини  від борошнистої роси.

Річ у тім, що мідь – це потужний природний фунгіцид, який допомагає пригнічувати ріст грибкових спор, що і є збудником хвороби. При цьому дуже важливо ретельно дотримуватися інструкцій із застосування, щоб уникнути негативного впливу на навколишнє середовище та здоров’я рослин.

В пригоді стануть й природні засоби

Окрім міді, існують й інші ефективні природні засоби проти борошнистої роси. Один з них – спрей з бікарбонату натрію, яки є простим у приготуванні розчином: розчиніть столову ложку бікарбонату натрію в літрі води та розпиліть безпосередньо на уражене листя.

Також фунгіцидний захист забезпечує й молочний спрей, який можна приготувати, змішавши молоко з водою у співвідношенні 1:9. Завдяки ферментам і білкам, що містяться в молоці, цей спрей ефективно пригнічує ріст спор.

Досвідчені садівники зазначають, що застосування цих природних методів не тільки допомагає боротися з борошнистою росою, але й підвищує стійкість вашого саду до різних шкідників. Відтак ці екологічні методи є цінними союзниками для будь-якого садівника, який піклується про здоров’я своїх рослин та біорізноманіття навколишнього середовища.

Популярне

Подібні новини