Моєму зеленому саду заздрять усі: сусідка побачила – і посадила й собі ці 5 вічнозелених рослин

Навесні та влітку сад розквітає на повну та радує око, але з приходом холодів зелений рай перетворюється на похмуре місце. Але знайте, що є спосіб зберегти красу навіть у холодні місяці!

Прикрасити стіни, паркани та сітчасті панелі, роблячи їх привабливими протягом усього року, можуть вічнозелені в’юнкі рослини. Однак спочатку потрібно вирішити, яку ліану ви хочете вибрати – рослину, що сама чіпляється, або в’юнку.

У чому різниця? Перші – це рослини, які прикріплюються до стіни своїм корінням. Ця рослина сама підіймається вгору і не потребує додаткової підтримки, однак час від часу її слід обрізати, щоб запобігти розростанню. Вічнозелені в’юнкі рослини – це рослини, гілки яких обвивають все, що зустрічається на шляху. І іноді їм потрібно трохи допомогти, наприклад, закріпити звивисті гілки за допомогою шпагату, щоб вони знайшли правильний шлях.

5 найкрасивіших в’юнких рослин: вічнозелені та витривалі сорти

Вічнозелені в’юнкі рослини найбільше виграють від повного сонця, а тому розміщувати їх в тіні або на північній стороні, як правило, не дуже гарна ідея. Однак є два види, які люблять й тінь, і їх ми також включили до списку нижче. Це наші п’ять фаворитів:

Плющ (хедера).

Класика, яку можна зустріти майже в кожному саду. Не завжди бажаний, оскільки плющ належить до в’юнких рослин, які швидко розростаються. Він проростає крізь, над й під усім, і не встигнете й оком моргнути, як хедера переросте у вашу вітальню!

Вам доведеться тримати цю рослину під контролем, але якщо ви хочете швидко створити зелену стіну у своєму саду – це, безумовно, той самий шлях, який вам потрібен! Плющ росте як на сонці, так і в тіні і є витривалим. Ртутний стовпчик опускається набагато нижче нуля? Тоді бажано вкрити його від холоду.

Садівники назвали 5 найкрасивіших вічнозелених в'юнких рослин
Садівники назвали 5 найкрасивіших вічнозелених в’юнких рослин

Тосканський жасмин (зоряний жасмин).

Цей стійкий вічнозелений альпініст, відомий також як арабський, індійський жасмин або самбак, належить до ліановидних рослин, що означає, що його гілки в’ються вгору. Найкраще вирощувати його на дротяній сітці, де гілки можуть обвивати опору, дозволяючи рослині легко підійматися.

Тосканський жасмин зберігає зелень взимку і чудово пахне навесні та влітку. У теплі місяці він випускає білі зіркоподібні квіти (звідси й назва “зоряний жасмин”), які наповнюють повітря солодким ароматом. Ця рослина надає перевагу повному сонцю.

Клематис

Клематис є популярною рослиною завдяки своїй витривалості та вічнозеленому листю. Ба більше, в період цвітіння рослина радує чудовими квітами різних кольорів!

Ця в’юнка рослина потребує опори для підіймання вгору. Як і плющ, клематис не потребує повного сонця і навіть надає перевагу невеликій тіні. Однак варто зауважити, що не всі сорти клематису є вічнозеленими, тому обирайте уважно.

Жимолость

Ще один улюбленець садівників – жимолость або лоніцера. Хоча не всі її сорти вічнозелені, багато з них зберігають листя протягом року. Як і клематиси, жимолость у період цвітіння має гарні ароматні квіти, які приваблюють метеликів.

Після цвітіння на місці квітів з’являються ягоди, які полюбляють птахи. Відтак цей виткий кущ корисний і для флори, і для фауни вашого саду.

Американський бузок

Ще один красень-скелелаз! Ця вічнозелена в’юнка рослина потребує трохи направлення, тому гілки варто закріплювати шпагатом.

Влітку бузок радує красивими фіолетовими квітами, а взимку залишається зеленим. Він морозостійкий, але при сильних заморозках його краще вкрити рослинною тканиною.

Садівники назвали 5 найкрасивіших вічнозелених в'юнких рослин
Садівники назвали 5 найкрасивіших вічнозелених в’юнких рослин

4 поради щодо догляду за вашими вічнозеленими ліанами

Наостанок поділимося з вами цінними рекомендаціями садівників, адже мало лише обрати та посадити рослину:

  • Поливайте в’юнку рослину щодня під час найтепліших місяців.
  • Підживлюйте її навесні для додаткової енергії цвітіння.
  • Обрізайте в’юнку рослину до початку періоду цвітіння, щоб контролювати її розростання.
  • Якщо ви обрали в’юнку рослину, допоможіть гілкам піднятися, підв’язуючи їх зв’язувальним дротом.

Популярне

Подібні новини