Сусідка підказала і ви візьміть до уваги: як вирощувати під рамою, щоб захистити рослини і збільшити врожай

На своїй ділянці ви можете створити прекрасне середовище для рослин не тільки просто неба. Вирощувати овочі та фрукти можна й в теплицях, не будуючи при цьому громіздких споруд.

В допомозі стануть мінітеплиці – переносні з поліетилену та нерухомі. Під їхнім покриттям рослини будуть надійно захищені від холоду, шкідників, надлишкової вологи та сильних вітрів. Окрім того, така конструкція забезпечує культурам більше сонячної енергії, що сприяє їхньому швидкому росту.

Так, наприклад, рама, або каркасний хомут, є компактною садовою конструкцією, що складається з ящика без дна, виготовленого з дерева, алюмінію або пластику. Верхня частина такої теплиці покривається прозорою панеллю зі скла або полікарбонату, яка може відкриватися для вентиляції.

Експерти розповіли, як правильно вирощувати рослини у мінітеплиці
Експерти розповіли, як правильно вирощувати рослини у мінітеплиці

Розміщення садової рами

Як і у великій теплиці, садова рама потребує достатньо тепла для прискорення росту рослин. Найкраще місце для її розташування – з південної сторони, поруч зі стіною або живоплотом, що захистить рослини від сильних поривів вітру. Важливо, щоб кришка рами мала достатній нахил, аби дощова вода могла легко стікати.

Садову раму не варто встановлювати надто далеко від дому, щоб спростити догляд за рослинами та полив. Щоб підтримувати всередині рамки оптимальну температуру від 8°C до 22–23°C, взимку захищайте її каніфоллю (або бульбашковою плівкою, килимком чи завісою), а влітку – провітрюйте.

Використання садової рами в різні пори року

Універсальний каркас або переносну мінітеплицю можна використовувати для розсадних лотків, горщиків або рослин прямого висіву. Таким чином, цей об’єкт може бути корисним цілий рік.

Так, при умові м’якої зими у рамі можуть жити холодостійкі рослини, такі як кактуси, сукуленти та агапантус. Також там можна почати сіяти ранні рослини.

У період “весна-літо” рама стане в пригоді для підживлення розсади салатів, помідорів, перців, динь, висіяних у домашніх умовах. Вона захистить ваші рослини від шкідників, зокрема слимаків, і допоможе заощадити кілька тижнів на вирощуванні.

Влітку залишайте раму відкритою, щоб встановити живці або розмістити рослини в захищеному від вітру та шкідників місці. Важливо не забувати про регулярний полив, але будьте з ним обережні.

Восени використовуйте раму для захисту молодих рослин від холоду та для збільшення врожаю. Рама також підходить для зберігання живців до їх вкорінення та для посіву озимих культур.

Пам’ятайте, що рама створює певні перешкоди для природних процесів у ґрунті, наприклад, вона обмежує доступ дощових черв’яків і не пропускає вологу. Щоб компенсувати ці недоліки, забезпечуйте рослинам якісний догляд, зокрема своєчасне підживлення та полив.

Рама — це незамінний інструмент для вирощування рослин протягом усього року, як на городі, так і в декоративному саду. Вона значно полегшить процес вирощування однорічних рослин і живців, забезпечуючи стабільний ріст і високий врожай.

Популярне

Подібні новини