Більше не викидаю шкірку цитрусових, і мій сад буяє красою: ось як її переробити для користі рослинам

Нічого не викидається – все перетворюється. Це девіз багатьох садівників, які використовують кухонні відходи для догляду за рослинами в саду. Для цього підходять й шкірки цитрусових.

Шкірка цитрусових має багато корисних властивостей для саду. Тож щоб зменшити кількість відходів і отримати максимум користі від того, що може запропонувати природа, ось кілька способів перетворення шкірки апельсинів, лимонів і грейпфрутів на корисні компоненти для вашого саду.

Як зробити добриво з апельсинів

Цитрусові шкірки, завдяки сполукам азоту, які вони виділяють, можуть стати відмінним добривом для рослин. Для його приготування рекомендуємо обирати органічні фрукти. Отже, вам потрібно:

  1. Спершу висушити шкірку на сонці, розклавши її на тканині. Уникайте пластику і паперу, щоб уникнути утворення плісняви.
  2. Висушену шкірку помістіть в ємність з окропом і дайте настоятися близько трьох годин.
  3. Потім процідіть суміш через сито або лійку, щоб залишилася тільки вода. На 100% натуральне, домашнє добриво готово!

Цей натуральний настій забезпечить рослини необхідними поживними речовинами і покращить їхній ріст. Проціджену воду використовуйте для поливу коріння рослин, а залишки шкірки можна засипати в ґрунт на кілька сантиметрів.

Експерти розповіли, як зі шкірки цитрусових зробити добриво для саду
Експерти розповіли, як зі шкірки цитрусових зробити добриво для саду

Як відлякувати шкідників за допомогою залишків цитрусових

Окрім збагачення вашої землі, цитрусові можуть стати в пригоді й з небажаними гостями. Річ у тім, що їхня шкірка має виразний запах, який відлякує деяких шкідників від майбутніх врожаїв.

Щоб скористатися цим, ви можете натерти шкірку і змішати її з окропом. Дайте суміші охолонути до кімнатної температури, а потім обприскайте нею рослини.

Ви також можете подрібнити шкірку і розсипати її в стратегічних місцях у саду або навколо рослин. Це допоможе відлякати слимаків, попелиць і мурах.

Як збагатити компост цитрусовою шкіркою

Цитрусові шкірки можуть також покращити склад компосту завдяки наявності натрію, фосфору і калію. Щоб використовувати їх ефективно, розріжте шкірки на невеликі частини перед додаванням до компосту для пришвидшення розкладання.

Однак не додавайте надто багато шкірки, щоб не зробити компост занадто кислим і не порушити баланс для рослин. Також звертайте увагу й на наявність плісняви. Якщо на частині шкірки вона таки з’явилася, то обріжте її і викиньте, щоб не забруднити весь компост.

Застосовуючи ці прості поради, ви не лише зменшите відходи, але й зробите свій сад більш здоровим і квітучим.

Популярне

Подібні новини