Чим можна та не можна підживлювати малину після обрізки: 4 важливі особливості, які впливають на врожай

Малина – це культура, яка потребує уважного догляду, особливо після обрізання у серпні. Але, щоб кущі добре відновилися та підготувалися до зими, їх потрібно правильно підживити.

Обрізання малини в кінці літа має декілька важливих функцій. По-перше, видалення старих пагонів віком понад 2 роки допомагає рослині зосередитися на нових пагонах, які дадуть врожай наступного року. По-друге, це стимулює ріст нових кореневих нащадків і покращує вентиляцію куща, що важливо для профілактики грибкових захворювань. По-третє, обрізання полегшує догляд за рослиною та підготовку її до зими.

Чим потрібно підживлювати малину після обрізання?

Багато садівників робить цю процедуру неправильно: ділимося секретами обрізки малини
Як правильно обрізати малину: 4 поради від дачників

Так, після обрізання малину потрібно підживити, щоб забезпечити їй належний запас поживних речовин для зимівлі. Однак, важливо розуміти, що саме в цей період рослині потрібні певні види добрив:

Калій допомагає рослинам витримувати низькі температури та зміцнює їх імунітет. Найкраще використовувати сульфат калію або деревну золу, оскільки вони не містять хлору, який шкідливий для малини.

Фосфор підтримує розвиток кореневої системи, що особливо важливо перед зимою. Монофосфат калію або суперфосфат — оптимальні варіанти для підживлення в цей період.

Органічні добрива. Компост або перегній допомагають поліпшити структуру ґрунту та збагачують його необхідними мікроелементами. Органіка краще засвоюється рослинами та не створює ризику перенасичення ґрунту хімічними речовинами.

Чим не можна підживлювати чагарник після обрізання?

Городники розповіли, чим підживити малину в серпні-вересні
Як правильно обрізати малину: 4 поради від дачників

Одна з найпоширеніших помилок — це внесення азотних добрив восени. Азот стимулює ріст зеленої маси, що на цей момент не бажано. Це може призвести до слабшого визрівання пагонів, які не встигнуть зміцніти до перших заморозків і вимерзнуть взимку. З цієї ж причини не використовуйте свіжий гній, бо він також містить багато азоту. Крім того, свіжий гній може містити патогенні мікроорганізми, що призведе до зараження ґрунту.

Популярне

Подібні новини