Вкусить чи ні? Яких людей “облітають” комарі, а хто для них – ласий шматочок: матінка-природа постаралася

Тепло в Україні затримається надовго, а разом з ним і комахи. Крилаті летуни уходити у сплячку поки не збираються, а ми розберемося з вами, чому одних людей вони обожнюють, а до інших — байдужі.

Тепле літо і початок осені завжди супроводжуються “музикою” дзижчання комарів, мошок та різних мух. Ці крихітні істоти із задоволенням сідають на людей і, здається, можуть випити з нас всі соки. Тільки от до одних homo sapiens вони байдужі, а інших буквально обліплюють з ніг до голови. У чому ж причина?

Виявляється, відповідь криється у хімії! Несподівано, так? Але насправді дивуватися нема чому.

Експерти назвали, яких людей комахи гризуть частіше

Комахи, зокрема комарі, обирають своїх жертв не випадково. Їхній вибір ґрунтується на хімічних сигналах, які випромінюють наші тіла. Основним з них є вуглекислий газ, який ці крилаті шкідники можуть відчути на відстані до 50 метрів. Підходячи ближче, комахи орієнтуються на інші фактори, як-от температура шкіри, випаровування води та навіть колір одягу.

Наприклад, чорний колір особливо приваблює москітів. Це пояснюється тим, що темні кольори поглинають більше тепла, а комарі активно шукають теплі об’єкти. Цікаво, що засмагла шкіра — також сигнал для комах, що перед ними ласий шматочок.

Експерти назвали, яких людей комахи гризуть частіше

Одним із ключових аспектів, що приваблює комарів, є склад мікробіому на нашій шкірі. Бактерії, що живуть на ній, виробляють хімічні сполуки, які комарі вловлюють і використовують для вибору своєї наступної жертви. Також фізична активність і високий метаболізм збільшують привабливість для москітів, оскільки ці процеси підвищують виділення вуглекислого газу та молочної кислоти. Тому тим, хто займається спортом на відкритому повітрі, краще наносити захист від комах.

Ну, і гріх не згадати, що науковці довели, що людей з 1-шою групою крові шкідники жалять частіше.

Популярне

Подібні новини