67-річний дідусь-садівник поділився копійчаним і дієвим підживленням для винограду восени – урожай порадує!

Осіння підгодівля винограду є надзвичайно важливою для забезпечення здоров'я рослин і їх здатності витримати зимовий період. Це також допомагає сформувати великі грона винограду в наступному році.

Якщо ви прагнете отримати рясний урожай в майбутньому, не слід нехтувати таким процесом як підживлення. До того ж, для нього не обов’язково купувати дорогі спеціальні хімічні препарати, адже існують доступні та ефективні варіанти.

Розповідаємо далі у матеріалі якими саме доступними та перевіреними засобами можна підгодувати виноград восени.

Одним із найпопулярніших способів є використання органічних добрив, таких як зола. Вона є джерелом багатьох мінералів та корисних мікроелементів. Найкраще для винограду підходять соняшникова, листова та хвойна зола.

Існує 2 методи внесення попелу: сухий та мокрий. Для сухого підживлення слід розсипати золу довкола лози та перекопати ґрунт. Для мокрої підгодівлі рекомендується в одному відрі води розчинити 300 грамів золи, а після цього отриману суміш розвести в 10 літрах води. Далі викопати довкола кожного кущика траншею глибиною орієнтовно 15 сантиметрів, вилити на одну рослину по 5 літрів зольної води в кожну траншею і закопати її.

Уже більше 20 років виноград восени підживлюю золою
Уже більше 20 років виноград восени підживлюю золою

Ще одним корисним органічним добривом є пташиний послід, який багатий на азот. Для приготування рідкого підживлення потрібно розвести 1 кг посліду в одному відрі води і дати йому настоятися під сонцем приблизно 10 днів. Після цього отриману суміш слід розвести за допомогою чистої води у пропорції 1 до 10 та вилити по 500 мл розчину під кожен кущик.

Однак, дуже важливо не перевищувати рекомендовану дозу, оскільки надлишок азоту може завдати шкоди винограднику. Крім того, розчин рекомендують виливати в землю поруч з виноградом, проте саму рослину не поливати ним, щоб уникнути опіків.

Мінеральні добрива також є зручним варіантом для осіннього підживлення, адже їх дозування легко контролювати. Вибирайте препарати, які містять азот, фосфор і калій. Можна використовувати як однокомпонентні, так і багатокомпонентні добрива.

До того ж, дотримуйтесь інструкцій на упаковці, оскільки певні препарати необхідно розсипати по поверхні ґрунту, а інші – розводити у воді та обприскувати кущі. Найпопулярнішими мінеральними добривами для винограду є калійна сіль, фосфоритне борошно, сульфат калію та суперфосфат.

Популярне

Подібні новини