Шкаралупу яєць у мене “доїдає” город: даю ось таку підживку 1 раз на сезон і дача засипає мене врожаєм

Серед багатьох порад і рекомендацій для садівників часто згадують використання яєчної шкаралупи як природного добрива або захисту для рослин. Але чи варта вона зусиль, або це просто марна справа?

Розберімось, чи є яєчна шкаралупа суперзасобом, чи це просто черговий міф.

Що ж, достатньо сказати, що яєчна шкаралупа на 90% складається з кальцію, і це робить її чудовим джерелом цього важливого елемента для рослин. Крім того, вона містить інші мінерали, такі як магній, калій і фосфор. Тому не сумнівайтеся, збирайте, а ми розповімо, як її використати.

Отже, добре розмелену шкаралупу часто додають до ґрунту, щоб збагатити його кальцієм. Її можна використовувати для всіх видів рослин, особливо для таких як томати, перець, капуста та інші овочі.

Чим шкідливі яйця категорії С0
Городник розповів, як підживити ділянку шкаралупою яєць

Крім того, її можна використовувати як природний бар’єр від слимаків і равликів. Для цього досить грубо подрібнену шкаралупу розсипають навколо рослин, створюючи своєрідний захисний “паркан”. Гострі краї ускладнюють пересування шкідників, що зменшує ймовірність їхнього пошкодження рослин.

Додавання яєчної шкаралупи у ґрунт допомагає покращити його структуру, особливо на глинистих і кислих ґрунтах. Кальцій нейтралізує зайву кислотність і робить його більш пухким і повітропроникним.

Різниця між білими та коричневими яйцями
Городник розповів, як підживити ділянку шкаралупою яєць

Як бачите, – це природний матеріал, який не завдає шкоди навколишньому середовищу. Використання його як добрива або захисту – це приклад ефективного перероблення органічних відходів.

Замість того, щоб викидати шкарлупу у сміття, ви можете легко зібрати її для використання на городі, заощаджуючи на покупці дорогих мінеральних добрив й отримуючи при цьому природний і ефективний засіб.

Втім не можна замовчати й недоліки. Кальцієва оболонка досить повільно розкладається в ґрунті, що означає, що ефект від її використання може бути не миттєвим. Для швидшого ефекту шкаралупу варто подрібнювати до стану порошку. Хоча вона є джерелом кальцію, інших важливих елементів, таких як азот, фосфор та калій, у ній небагато. Тому варто використовувати її разом з іншими органічними або мінеральними добривами.

Популярне

Подібні новини