Років 15 назад сусідка розповіла про цю дієву схему пересаджування півоній восени – квітник “буятиме”

Пересадка півоній восени є важливою процедурою, яка дозволяє підготувати рослини до зимівлі та забезпечити їхнє рясне цвітіння навесні. Але під час її проведення слід дотримуватися певних правил.

Розповідаємо далі у матеріалі про оптимальні терміни пересадки півоній та всі тонкощі проведення цієї процедури.

Терміни пересаджування півоній

Пересаджувати півонії найкраще восени. Хоча ці рослини можуть залишатися на одному місці багато років, оптимальний інтервал для пересадки становить 4-5 років. Якщо кущ вже значно старший, процес його викопування і пересадки може стати досить складним. Тому регулярна пересадка кожні 4-5 років допомагає кущам легше розділятися і краще приживатися на новому місці.

Підготовку до пересадки можна розпочати наприкінці літа. Якщо вас цікавить, коли саме можна пересаджувати півонії в серпні, то найкращий час для цього – наприкінці місяця. Ознаками, які свідчать про необхідність пересадки, є менш рясне цвітіння рослин, бутони, які в’януть на стадії зародження, дрібніші квіти або їх повна відсутність, а також кущі, що затуляють світло сусіднім рослинам.

Правильне пересаджування півоній

Після того як ви обрізали все листя та викопали коріння півонії, ретельно його огляньте і промийте під проточною водою. Згнилі частини кореня потрібно обрізати до здорової тканини. Пошкоджені місця обробіть активованим або деревним вугіллям для захисту від грибкових захворювань.

Восени півонію пересаджую за цією перевіреною роками схемою
Восени півонію пересаджую за цією перевіреною роками схемою

Для посадки півонії викопайте яму розміром 60 на 50 см, аби забезпечити рослині достатню кількість поживних речовин і ґрунту, оскільки кущ росте протягом багатьох років.

На дно ями слід покласти поживні компоненти. Зокрема, один стакан торфу, компосту, попелу, перегною, а також рекомендується додати ще 50 грамів суперфосфату.

Все це добре вимішайте в ямі, утрамбуйте та полийте водою. Потім висаджуйте півонію в яму, акуратно розправляючи корінці, щоб вони не були скрученими. Засипте корінь землею, добре утрамбуйте і щедро полийте.

Догляд за півоніями після пересаджування

Після пересадки півоній важливо забезпечити належний догляд, який включає регулярний полив і додавання перегною. Це сприяє швидшому приживанню рослини і допомагає їй адаптуватися до нових умов.

Популярне

Подібні новини