Чому томати ростуть жорсткими і з білими прожилками: 4 головних причини, чому у вас немає гарного врожаю

Іноді замість соковитих і смачних томатів, ви можете зіткнутися з проблемою наявності жорстких білих прожилок в їх середині, що не тільки псують зовнішній вигляд, але й знижують смак.

Розберемося, що саме викликає появу цих прожилок та як запобігти їх утворенню.

Однією з основних причин появи білих прожилок є брак живлення, особливо калію і кальцію. Коли культурі не вистачає їх, її тканини стають жорсткими й менш соковитими. Калій сприяє розвитку здорових плодів, а кальцій – міцності стінок клітин. Тому регулярно підживлюйте рослини добривами, багатими на ці хімічні елементи. Використовуйте комплексні добрива або органічні підгодівлі. Наприклад, золу можна використовувати як джерело калію, а яєчну шкарлупу – як джерело кальцію.

Нерівномірний полив

Цей дієвий трюк із помідорним бадиллям допоможе неабияк поліпшити родючість ґрунту
Городник пояснив, чому томати ростуть жорсткими і з прожилками

Поливання грає вирішальну роль у формуванні здорових плодів. Нерівномірне або недостатнє зволоження ґрунту може призвести до їхнього поганого розвитку, що й викликає утворення жорстких прожилок. Висновок: підтримуйте постійну вологість ґрунту, але не допускайте застою води. Поливайте помідори рівномірно, особливо в період цвітіння і плодоношення. Крапельне зрошення – відмінний спосіб забезпечити рівномірний розподіл вологи.

Вплив високих температур

Підвищення температури повітря, особливо в період цвітіння і дозрівання плодів, може спричинити стрес у рослини. Це може призвести до порушення процесу розвитку тканин, а значить — до утворення прожилок. Щоб цьому запобігти у спекотні дні притіняйте рослини або використовуйте агроволокно.

Надмірне навантаження на рослину

Експерти розповіли, як приготувати добриво з хліба для помідорів у відкритому ґрунті
Городник пояснив, чому томати ростуть жорсткими і з прожилками

Якщо на одному кущі занадто багато томатів, рослина не завжди встигає забезпечити всі їх достатньою кількістю поживних речовин. Як результат — частина може залишатися недорозвиненою. Значить, регулярно проводьте пасинкування та видаляйте зайві зав’язі, залишаючи тільки найбільш розвинені й здорові плоди.

Ну і на останок. Вибирайте сорти помідорів, які менш схильні до утворення прожилок. Сучасні гібриди часто мають кращу стійкість до цієї проблеми.

Популярне

Подібні новини