Не викидаю ніколи лушпиння цибулі – це справжній “дачний” скарб: 2 в 1 – для огірків і від попелиці

Якщо ви досі викидаєте цибулеве лушпиння, то — дарма. Замість того, щоб відправляти його у смітник чи компост, радимо дізнатися, як з нього зробити гарне поживне добриво.

Здавалось би, що можна зробити з цибулевим лушпинням, окрім того, щоб у кращому випадку відправити у компост? Українці здавна зрозуміли, що нехтувати цим без перебільшення скарбом не варто. Він ідеально підходить, як фарбник для крашанок і як дієвий природний засіб для підживлення рослин.

Справа в тому, що лушпиння цибулі містить у собі справжнє багатство корисних речовин. Найбільш примітні з них — фітонциди, які відіграють ключову роль у боротьбі зі шкідливими патогенними мікроорганізмами, простіше кажучи — з грибком. Ці природні антибіотики здатні зупиняти розвиток бактерій і власне, настій з очисток допоможе при боротьбі із фітофторою.

Чим влітку підживити цибулю для гарного врожаю: порада фахівця
Городник пояснив, як використати цибулеве лушпиння, як добриво

Однією з найбільших переваг цибулевого лушпиння є його вміст бору. Цей мікроелемент є надзвичайно важливим для таких культур, як огірки, суниці та томати. Хімічний елемент сприяє правильному формуванню плодів, а також допомагає рослинам протистояти стресовим умовам, таким як посуха чи низькі температури. Недостатність бору може призвести до значного зниження врожайності.

Вітаміни групи В, також присутні у складі оболонки цибулі і вони мають надзвичайне значення для росту рослин. Вони сприяють активному нарощуванню зеленої маси, що робить рослини більш міцними та стійкими до зовнішніх факторів. Завдяки цьому ваші культури будуть розвиватися швидше, стануть більш здоровими і, зрештою, дадуть багатший врожай.

Щоб зробити добриво, потрібно лише декілька простих кроків. Візьміть 30 г лушпиння та залийте 5 літрами теплої кип’яченої води. Ретельно перемішайте суміш і залиште її настоюватися у темному місці на 5 днів, накривши кришкою. Після цього настій необхідно процідити. Це підживлення можна використовувати як для поливу під корінь, так і для обприскування листя.

Експерти розповіли, як зберігати цибулю, аби не псувалася
Городник пояснив, як використати цибулеве лушпиння, як добриво

Для вирощування томатів та огірків можна приготувати особливий настій на основі цибулевого лушпиння та березового попелу. Візьміть 60 г попелу та 120 г лушпиння, залийте 1,2 літра окропу і залиште на 3 дні. Після настоювання процідіть суміш, додайте 3 літри води і використовуйте як підживлення для дорослих рослин і саджанців.

Популярне

Подібні новини