Полив, підживлення й обрізка: дідусь-агроном із 38-річним стажем поділився секретами догляду за туями восени

Осінь є важливим часом для здійснення певних дій на городі та в саду. Зокрема, необхідно зробити обробку, обрізку, підживлення, а також дотримуватися рекомендацій щодо правильного поливу.

Розповідаємо далі в матеріалі, які дії потрібно виконати восени, щоб правильно підготувати туї до зими.

Правильний полив туї восени

Під час першої половини осені рекомендується час від часу проводити полив туї невеличкою кількістю води. Проте поливати слід лише у тому разі, якщо осінь видалася сухою. Коли ж погода волога та дощова, додатковий полив не потрібен.

З приходом холодів полив туї взагалі слід припинити. Перед настанням перших незначних заморозків необхідно провести вологозарядний полив туй.

Процедуру вологозарядного поливу слід здійснити після того, як плодові дерева скинуть листя, при температурі близько 3 градусів тепла, незалежно від дощів.

Цей полив є ключовим етапом підготовки туї до зимового періоду. Він забезпечує збереження вологості в ґрунті навколо коренів, що запобігає їхньому промерзанню та захищає кореневу систему від заморозків. Також волога, яка насичує коріння, допомагає уникнути їх пересихання.

Для ефективного поливу ґрунт під туєю має бути добре просочений водою. Для цього необхідно витратити приблизно 100 літрів води (приблизно 10 відер) на кожен квадратний метр площі, де розташовані хвойні чагарники.

Восени готую правильно туї до зими: всі тонкощі проведення поливу, підкормки та обрізки цього деревця
Восени готую правильно туї до зими: всі тонкощі проведення поливу, підкормки та обрізки цього деревця

Осіння підгодівля туї

Туї потребують підживлення, що сприятливо впливає на їх зростання та нарощування зеленої маси. Підгодівля, виконана восени, потрібна для якісної підготовки вічнозеленого чагарника до зимового періоду.

Якщо весною або літом ви вносили під чагарник комплексне добриво пролонгованої дії, восени підживлювати тую не треба. Підкормку слід проводити за 30 днів до початку заморозків.

Восени туї потрібно підживити добривами, які містять високий вміст калію і фосфору та мінімальний вміст азоту (або без нього взагалі). Найдієвіше застосовувати комплексні добрива, які підходять для даної культури.

Для удобрення туї восени використовують 2 способи. Перший – рідкий розчин, який вважається ефективнішим. Розчин готується за вказаною інструкцією, та його потрібно влити під кущик. Другий – у сухому вигляді. У цьому випадку добрива розсипають у приствольному колі чагарника, злегка закладають у ґрунт і поливають водою. Важливо: перед початком внесенням добрив полийте туї звичайною водою.

Осіння обрізка туї

Восени здійснюється санітарне обрізання туй. На цьому етапів слід видалити всі пошкоджені, сухі, зламані гілки та пагони з ознаками шкідників і хвороб. Крім того, слід прибрати стару пожовклу хвою.

До вибору інструментів слід підійти відповідально. Обрізку необхідно проводити лише гострим, чистим і дезінфікованим інструментом. Важливо також проводити обрізку тільки за сухої погоди.

Популярне

Подібні новини