“Капсула часу” для буряка – не сохне, не морщиться, не гниє: прямо в квартирі зберігаю врожай аж до травня

Буряк нескладно виростити на ділянці, тому восени більшість городників збирає рясний урожай. А коренеплоди зберігають всі свої корисні властивості протягом дев'яти місяців після збирання.

Розповідаємо далі в матеріалі, як зберігати буряки на зиму в умовах квартири без втрат.

Пересипання піском

Чистий просіяний пісок затримає вологу, таку необхідну коренеплодам. Перед засипанням його бажано прокалити (піддати загартуванню, випалу), щоб убити всю патогенну мікрофлору. Брудний матеріал із включеннями органіки використовувати не можна: він спровокує грибкові захворювання та гниття плодів. Для укладання вибирають пластиковий або дерев’яний ящик.

На дно засипають два-три сантиметри підготовленого піску, поверх укладають буряки так, щоб бочки не стикалися. Засипають овочі піском та укладають наступний шар. Верхні екземпляри засипають піском. Відразу злегка зволожують засипку, потім роблять це регулярно, оскільки волога випаровується. Ящик ставлять у прохолодну комору, на опалювальний балкон або лоджію.

Обробка глазур’ю з глини

Це досить трудомісткий спосіб, згідно з яким на кожен плід наносять захисний шар із глиняної глазурі. Він допомагає зберігати вологу та частково захищає овоч від патогенної мікрофлори. Суміш із глини готувати дуже просто.

З цими порадами мій урожай бурячка навіть у квартирі зберігається свіжим, мов тільки з грядки, аж до травня
З цими порадами мій урожай бурячка навіть у квартирі зберігається свіжим, мов тільки з грядки, аж до травня

Глиняний порошок, іноді в нього додають подрібнену крейду, замішують із водою. Повинна вийти досить густа кашка. У неї по черзі вмочують буряки, дають надлишкам маси стекти і підвішують або укладають плоди на сушіння. Висушені екземпляри обробляють ще раз. Після затвердіння глазурі їх укладають у прохолодному темному місці.

Обробка сольовим розчином

Для запобігання гниття коренеплоди обробляють міцним розчином солі. Його готують у пропорції 10 г харчової солі на літр води. Плоди вмочують у рідину, потім розкладають на просушування. Висохлі природним шляхом екземпляри укладають у ящик. Найкраще додатково пересипати їх піском, тирсою, подрібненим пінопластом або крейдою, торфом тощо. Ящик потрібно прибрати в прохолодне місце.

У пластикових пакетах

Поліетиленові пакети добре зберігають вологість, тому буряк у них лежить довго. Але є кілька важливих моментів. Насамперед, не можна допустити утворення конденсату, інакше врожай згниє. Тому перед закладкою в пакетах роблять невеликі отвори для “дихання”. На дно ємності обов’язково засипають гігроскопічний матеріал: гірчичний порошок, тирсу, перліт або щось подібне. При необхідності він убере зайву воду. Овочі укладають у пакет тільки сухими та чистими. Не можна закривати ємність: пакет повинен бути відкритим, щоб забезпечити необхідну вентиляцію. Залишати його в теплі теж не можна. Зберігають підготовлені таким чином пакети на балконі, лоджії, гаражі.

Популярне

Подібні новини