Зима 2024-2025 здивує всіх не на жарт: коли чекати морозів і як “обігріти” город у час стрибків температури

Осінь, як мінлива пані, здатна швидко змінювати настрій і поки ще на вулиці тепло та приємно працювати, нумо підготуємо городню ділянку до зимівлі.

Чого очікувати нам від прийдешньої зими? Минулий сезон вразив відносно теплою температурою, але чи буде так у 2025 році?

Синоптики вже обіцяють: зима 2024-2025 обіцяє бути непередбачуваною і вразить різкими змінами погоди. Починаючи з грудня, очікуються заморозки: денні температури не підійматимуться вище нуля, а ночі будуть холодними — до -7 °C. Західні та північні регіони отримають найбільше снігу, тоді як на сході та півдні переважатимуть дощі. Перший холодний місяць відзначиться рясними опадами, хоча сильних морозів не буде. Максимум, на що варто очікувати вдень, — це +2 °C, а ночі залишатимуться в межах -3 °C.

Експерти розповіли, як підготувати город до зими 2024-2025

Січень принесе температурні гойдалки. Перший тиждень буде теплим, проте з 7 січня морози сягнуть -12 °C вдень і -16 °C вночі. Наприкінці місяця температура знову стане помірнішою, але нічні морози триматимуться до -10 °C. У лютому значних похолодань не буде, денна температура залишатиметься вище нуля, а нічні заморозки траплятимуться лише інколи.

Очікуючи таку нестабільну погоду, важливо правильно підготувати ґрунт до зими, щоб зберегти його родючість і захистити від негативних впливів морозу. Зокрема перемерзання, вивітрювання, ерозії та зневоднення.

Експерти розповіли, як підготувати город до зими 2024-2025

Перш за все, необхідно очистити грядки від залишків рослин та бур’янів. Після цього ґрунт потрібно наситити поживними речовинами, додаючи органічні та комплексні мінеральні добрива, що містять фосфор і калій. Це особливо важливо для тих ділянок, де щороку висаджують однакові культури.

Якщо у вас глиниста ділянка, рекомендується додати попіл, пісок, компост або листовий перегній, що допоможе поліпшити структуру та зробити її пухкішою. На піщаних ґрунтах краще використовувати перепрілий компост або тирсу, щоб затримати вологу та забезпечити рослини необхідною кількістю води.

Додатково варто звернути увагу на кислотність землі. Якщо вона занадто кисла, потрібно це нейтралізувати за допомогою вапна, крейди або доломітового борошна. Вапнування проводять на глибину до 20 см, що допоможе створити оптимальні умови для багаторічних культур. Наприкінці робіт багаторічники краще замульчувати, що захистить їх кореневу систему від сильних морозів і зберігатиме вологу.

Популярне

Подібні новини