З покупною хімією не морочуся: беру 1 кіло цього саморобного добрива і розсипаю грядками — живе “золото”

Уявіть собі сад, де рослини квітнуть, дають рясні врожаї, а земля буквально оживає під вашими ногами. Родючість ґрунту — ключ до цього, і гумус відіграє в цьому процесі першочергову роль.

Це органічна речовина, яка утворюється в результаті розкладання рослинних і тваринних решток. Він — справжнє золото для вашого ґрунту, оскільки містить усі необхідні поживні речовини, а його структура дозволяє затримувати вологу й сприяє розвитку корисних мікроорганізмів.

Як додати гумус до ґрунту?

Городник пояснив, як правильно готувати компост
Городники розповіли, чим безкоштовно можна підживити город

Компостування — один із найефективніших способів отримання гумусу. Ви можете використовувати залишки овочів, фруктів, траву, листя, навіть кавову гущу та яєчні шкарлупи. Важливо, щоб матеріали, які ви додаєте в компост, були органічними та не містили шкідливих хімічних речовин.

Використання органічних добрив

Гній, перегній, зелене добриво — усе це джерела гумусу. Вони не тільки підвищують родючість ґрунту, але й сприяють його збагаченню корисними мікроорганізмами. Посадка сидератів — рослин, які спеціально вирощують для подальшого заорювання в землю — природний спосіб збагатити ґрунт органікою та гумусом.

Мульчування

Городники розповіли, чим безкоштовно можна підживити город

Покриття ґрунту органічними матеріалами, такими як солома, сіно або подрібнена кора, допомагає утримувати вологу, запобігає ерозії та сприяє утворенню гумусу.

Для посилення утворення гумусу важливо збагатити сировину дружніми мікроорганізмами. Такі препарати як “Унікал”, “Триходерма” та “МікоФренд” допоможуть в цьому. Вони містять в собі мікоризні гриби й сапрофітні ризосферні бактерії. В результаті збільшується площа поглинання коріннями корисних речовин, а також пригнічуються збудники хвороб шляхом утворення природних антибіотиків.
Крім того, так звана ґрунтова фауна — кліщі, хробаки, личинки комах та інші, що харчуються рослинними рештками, різко прискорює утворення гумусу.

На останок додамо, що вкрай важливо уникати надмірного використання хімічних добрив, бо вони можуть порушити природний баланс і знищити корисні мікроорганізми. Також пам’ятайте, що гумус формується надто повільно.

Популярне

Подібні новини