Бабуся кинула улюблену кепку діда в пралку – тепер та, як млинець: ніколи не періть ці 8 речей в машинці

Наявність вдома пральної машинки не гарантує, що ваші речі будуть чистими і в гарному стані. Розповідаємо сьогодні про речі, які краще прати вручну.

З розвитком технологій життя стало простішим, і цей факт особливо тішить жінок. Пральна машина полегшила багато побутових завдань, адже раніше все доводилося полоскати вручну, включаючи важкі штори, постільну білизну та нескінченні пелюшки. Це забирало багато часу.

Сьогодні все, що потрібно, – це закинути речі в барабан, додати миючі засоби та натиснути кнопку. Однак, навіть у XXI столітті, є речі, з якими не можна так чинити. Вони потребують дбайливого ручного прання. Перевірте, чи є такі у вашому гардеробі.

Вовна, бавовна або кашемір – ці чудові тканини вимагають дуже дбайливого ставлення. Прати їх можна тільки вручну в прохолодній воді, без використання агресивних порошків. Справа в тому, що білкові волокна цих тканин “живі”. При дії гарячої води білок руйнується, і річ стає непридатною для носіння. Навіть замочувати їх не рекомендується. Те ж саме стосується шовку, віскози та шифону. Сушити одяг із цих тканин можна тільки в тіні, розклавши на рівній поверхні. Вішати на мотузку не можна, оскільки тканина розтягнеться і втратить форму.

Експерти розповіли, які речі не можна прати в пральній машинці
Експерти розповіли, які речі не можна прати в пральній машинці

Ортопедичні подушки також потребують особливої уваги. Склад цих виробів містить спеціальний матеріал, що має “пам’ять”. Деякі подушки все ж можна освіжити в машині, про що свідчить спеціальний ярличок. Але в більшості випадків ортопедичні подушки не підлягають машинному пранню. Від впливу температури та агресивного середовища піна втратить свої властивості, і подушка стане непридатною для використання.

Нижня білизна, зокрема бюстгальтери з ефектом push-up, з мереживом, прикрасами та кісточками, теж стираються тільки вручну. Це стосується й чудернацьких трусиків і купальників. У таких речах часто міститься синтетичний наповнювач, який не переносить високих температур.

Мережива можуть втратити товарний вигляд від прання на великих обертах, а стрази та паєтки можуть відлетіти від виробу під час прання і забити фільтр. Купальники та білизну без таких деталей можна прати в спеціальному мішечку на делікатному режимі, оскільки синтетичні волокна тканини можуть деформуватися від високих температур.

Експерти розповіли, які речі не можна прати в пральній машинці
Експерти розповіли, які речі не можна прати в пральній машинці

Одяг з налиплою шерстю або бензиновими плямами також не можна прати в пральній машині. Прання не допоможе прибрати шерсть ваших улюблених кішечок з одягу, а предмети з легкозаймистими забрудненнями категорично не можна класти в барабан. Справа в тому, що хімічні речовини, як-от бензин, при з’єднанні із хлором дають складну хімічну реакцію. Наслідки від з’єднання бензинових плям з миючим засобом можуть бути непередбачуваними. Плями можна видалити за допомогою солі або крейди, а також впливом високих температур – пропрасуйте проблемну ділянку праскою через ганчірку, щоб пари бензину випарувалися.

Бісер, мережива та паєтки також не слід прати в машині. Якщо ви не хочете провести вечір за пришиванням дрібних деталей до своєї сукні, не кладіть такі речі в барабан. Під впливом гарячої води пластикові деталі можуть деформуватися, і загальний вигляд речі буде безнадійно зіпсований. Мережива теж не рекомендується прати в машині, оскільки вони сідають у середньому на 2-3 розміри.

Краватки – ці предмети чоловічого гардеробу теж мають складні тканини, як-от шовк і вовну, тому при пранні можуть деформуватися. Якщо краватка дуже дорога як пам’ять, можна спробувати вивести пляму в залежності від її походження або здати річ у хімчистку. Найчастіше краватки не стирають, а змінюють на нові.

Експерти розповіли, які речі не можна прати в пральній машинці
Експерти розповіли, які речі не можна прати в пральній машинці

Спортивне взуття можна випрати, наприклад, кеди, якщо ви впевнені в натуральності тканин, з яких вони виготовлені. Якщо ж вони були недорогими, а якість бавовни викликає сумніви, краще не ризикувати. Кросівки після прання в машині втрачають свій первісний вигляд і вже не прикрашатимуть вашу ногу.

Гумові килимки також потребують особливої уваги. Клей, який є складовою цих виробів, найчастіше боїться води. Після прання гумова основа може відвалитися, а сам килимок деформуватися від агресивних миючих засобів і гарячої води.

Популярне

Подібні новини