Прованс біля дому: коли пересаджувати лаванду восени – буде тішити око своїм фантастичним цвітом

Лаванда є красивою, ароматною та корисною рослиною, яка все частіше підкорює серця квітникарів. Її вирощують по всьому світу як для комерційного застосування, так і для декоративних цілей.

Неймовірно охайні лавандові сади сьогодні можна зустріти в будь-якому куточку нашої країни. Цю рослину часто застосовують для прикрашання приватних ділянок, а також для створення зелених зон вздовж бордюрів, оформлення клумб і рокаріїв.

Лаванда є багаторічною рослиною, якій не подобаються пересадки. У зв’язку з цим слід одразу обирати найбільш підходяще місце для проростання. Однак, якщо вже посаджені рослини дуже розрослися або планується розмноження, тоді їх можна пересаджувати на іншу ділянку. Проте цю процедуру варто проводити правильно, щоб фіолетова красуня не загинула.

Терміни пересадки лаванди восени

В Україні найбільш популярними є лаванда гібридна та вузьколиста, адже ці два види найбільш оптимально адаптовані до кліматичних умов нашого регіону.

Фахівці зазначають, що лаванду найкраще живцювати навесні, однак осіннє пересаджування також є допустимим. Щоб рослина добре прижилася та не постраждала від холодів, необхідно знати, коли найкраще пересаджувати лаванду восени та як правильно проводити цю процедуру.

Восени пересаджую це фіолетове золото Провансу саме у цей час – і насолоджуюсь неповторним цвітом
Восени пересаджую це фіолетове золото Провансу саме у цей час – і насолоджуюсь неповторним цвітом

У південних областях, де осінь тепла, а зима м’яка, пересадку лаванди можна здійснювати до початку жовтня. А в місцевостях із суворішими кліматичними умовами краще завершити пересаджування до кінця серпня або на початку вересня.

При цьому дуже важливо обрати такий час, щоб не було заморозків. Якщо ви затягнете з термінами, пізня пересадка може стати причиною загибелі лаванди або, як її ще називають, “фіолетового золота Провансу”, оскільки рослина не матиме часу вкоренитися на новій ділянці до початку заморозків.

Основні правила пересаджування лаванди

Перед пересаджуванням внесіть у ґрунт мінеральні добрива та золу. У процесі пересадки варто стежити за тим, щоб максимально зберегти кореневу систему від пошкоджень.

Після того, як ви перенесли лаванду на нове місце, ґрунт постійно має бути вологим. Також зверніть увагу, що в перші дні зростання для рослини радять створити легеньку півтінь.

Популярне

Подібні новини