Ці 4 важливі чинники слід врахувати перед тим, як збирати моркву – буде смачною та довгенько зберігатиметься

Осіння пора є періодом збору врожаю таких коренеплодів, як морква, селера, буряк, картопля та багато інших овочів. Цей час є одним з найвідповідальніших для городників.

Найкраща морква досягає досконалого балансу смакових характеристик, терпеноїдів та природного солоду (цукру). Терпеноїди надають коренеплоду його типового “морквяного” присмаку, але самі по собі вони мають не надто приємний смак. Через це занадто ранній збір врожаю може негативно вплинути на смакові якості моркви. З часом у ній починає накопичуватись цукор, що покращує її смак. Проте, якщо зібрати коренеплід занадто пізно, він може втратити свою соковитість, частину корисних речовин, почати тріскатись та гірше зберігатися. Саме тому дуже важливо точно визначити оптимальний час, коли слід викопувати моркву на зиму.

Ознаки, за якими можна визначити найкращий час для збору моркви

Для того щоб правильно визначити час збору моркви, необхідно звернути увагу на кілька важливих моментів. По-перше, це сорт моркви. По-друге, варто врахувати погодні умови. Також важливим орієнтиром є зовнішній вигляд коренеплоду. Крім того, дуже важливо визначити мету вирощування, зокрема, чи морква вирощується, щоб просто її скуштувати або ж для довготривалого зберігання.

Що стосується сортів моркви, то їх зазвичай можна розділити на три види. Перший – ранні сорти (дозрівання відбувається через 60-90 днів після сходів). Другий з них – середньостиглі сорти (дозрівання відбувається через 100-130 днів після появи сходів). І останній – пізньостиглі (дозрівання відбувається через 130-150 днів).

Підслухала у черзі на базарі, коли збирати моркву – буде смачною та довго зберігатиметься: 4 ознаки
Підслухала у черзі на базарі, коли збирати моркву – буде смачною та довго зберігатиметься: 4 ознаки

У зв’язку з цим у червні в основному відбувається збирання ранньостиглих сортів моркви, з липня по серпень – середньостиглих, а перед початком найперших заморозків – пізньостиглих. Тому для тривалого зберігання моркви взимку слід висаджувати саме пізньостиглі сорти, адже, якщо дотримуватися правильного температурного режиму, ці коренеплоди зможуть зберігатися свіжими аж до весни.

Погодні умови також відіграють ключову роль у визначенні часу збору моркви, адже багато залежить від того, яка погода переважала протягом усього періоду її росту, а також від температурних коливань – чи були спекотні або холодні дні. Найкращий час для збору моркви на зберігання настає тоді, коли температура повітря опускається до приблизно 5 градусів. Важливо встигнути це зробити до появи найперших заморозків, оскільки підмерзлі коренеплоди не зможуть довго зберігатися і швидко почнуть псуватися.

Для збору моркви на тривале зимове зберігання можна орієнтуватися на її зовнішній вигляд. Якщо нижнє листя моркви жовтіє і починає сохнути, це свідчить про те, що час приступити до викопування врожаю.

Популярне

Подібні новини