Сусідка підказала, які топ-3 культури можна посадити на городі на зиму: буде ранній урожай замість бур’янів

Осіння пора традиційно вважається часом збирання врожаю. Проте досвідчені садівники та городники знають, що саме в цей час починається також підготовка до майбутнього сезону.

Розповідаємо далі в матеріалі, які три культури підходять для підзимового посіву.

Топ-3 культури, які можна посадити на городі на зиму

Фахівці зазначають, що велика кількість овочів більше підходять для посадки під зиму, ніж для весняної сівби. Адже загартоване холодами насіння активніше пробивається назовні, рослини сходять раніше, вони стійкіші до заморозків, а перші плоди з’являються в терміни, коли ще не активізувалися шкідники.

Часник

Це, мабуть, найпоширеніша рослина, яку можна посадити восени. Для посадки створіть лунки завглибшки три-п’ять сантиметрів з відстанню між рядами 15-20 сантиметрів. За два-три тижні до посадки треба перекопати грядку на глибину близько 30 сантиметрів і внести добрива, наприклад, компост із розрахунку 20 літрів на квадратний метр і фосфорно-калійні добрива – 15 грамів на квадратний метр.

Зубчики озимого часнику перед посадкою треба помістити на пару годин у розчин марганцівки (0,1%) або мідного купоросу (столова ложка на 10 літрів води) – для підвищення схожості.

Саджаю ці 3 культури на зиму – і замість бур'янів збираю ранній урожай: повинен знати кожен городник
Саджаю ці 3 культури на зиму – і замість бур’янів збираю ранній урожай: повинен знати кожен городник

Цибуля

Як і часник, цибулю висаджують восени. Для неї ідеально підходить сонячне та сухе місце. Ширина грядки має становити один метр, а висота – близько 20 сантиметрів. Найбільш підходящі для підзимової посадки сорти овочів – Центуріон або Штутгартер, яким вистачає короткого світлового дня для сходу. Садіть цибулинки на глибину не більше трьох сантиметрів, інакше вони можуть загнити.

Після завершення посадки покрийте грядки соломою або сухим листям. Садити цибулю слід не пізніше середини жовтня.

Морква

Головна вимога до ділянки для осінньої посадки моркви – вона не повинна бути на схилі, інакше насіння просто змиє навесні. Крім того, земля має добре прогріватися.

За півтора місяця до посадки моркви займіться підготовкою грядки висотою приблизно 15-20 сантиметрів. Перед посівом внесіть у ґрунт перегній, суперфосфат та калійну сіль. Моркву слід сіяти під зиму, у першій половині листопада, коли грядка трохи осяде, у борозенки глибиною до п’яти сантиметрів. Відстань між борозенками має бути 15-20 сантиметрів.

Для підзимових посівів вибирайте морозостійкі сорти, наприклад, Каротель або Нантська-4.

Популярне

Подібні новини