Підслухала у черзі на базарі топ-5 “осінніх” ягідних чагарників на ділянці – красиво та дуже смачно

Полуниця, черешня, смородина – з яким нетерпінням, скучивши за користю і смаком, ми чекаємо найперших свіжих ягід у сезоні! Уже перший літній місяць тішить нас достатком цих дрібних соковитих плодів.

Але й кінець сезону – теж багатий “ягідний” час. І ще незрозуміло, коли ягідки цінніші – під час весняного авітамінозу чи напередодні зими, коли організму життєво необхідно запастися цінними вітамінами та мікроелементами!

Крім того, багато ягідників – справжня прикраса садової ділянки. Згадайте “палаючі” крони горобини, важкі грона прозорого різнокольорового винограду, густо “обліплені” помаранчевими ягідками гілки обліпихи, червоний розсип ягід журавлини та брусниці буквально під ногами.

До вашої уваги – топ-5 ягідних чагарників, які наприкінці сезону і виглядають ефектно, і врожаєм не обділять.

Виноград

Звичайно, зараз виноград у магазині можна купити цілий рік, але сезонний – і смачніший, і корисніший, і різноманітніший. Перші плоди цієї культури, залежно від сорту, одержують уже з початку серпня, але основний сезон припадає на вересень.

Завдяки старанням селекціонерів серед перевірених зимостійких районованих сортів, у середній смузі придатних навіть для вирощування у неукриваному вигляді, ви знайдете ягоди на будь-який смак та колір.

Горобина

Зібрані в ефектні грона плоди горобини багатьох сортів цілком їстівні та смачні, не кажучи вже про те, що вони (як і листя) бувають найрізноманітнішого забарвлення, а тому є справжньою окрасою осіннього саду. Навіть коли повністю облітає листя, на гілках залишаються висіти кольорові ягоди, які не обсипаються навіть під вагою снігу і в більшості приваблюють на ділянку птахів.

До речі, свіжі плоди горобини часто гіркуваті на смак, але саме перші заморозки призводять до руйнування гіркого глікозиду сорбінової кислоти, і гіркота зникає.

Ці топ-5 ягідних чагарників на вашій ділянці наприкінці сезону і виглядають ефектно, і врожаєм порадують
Ці топ-5 ягідних чагарників на вашій ділянці наприкінці сезону і виглядають ефектно, і врожаєм порадують

Барбарис

Їстівні ягоди далеко не всіх видів цього чагарнику – в їжу можна вживати лише плоди барбарисів звичайного, амурського, канадського та шароплодного. Однак їх кислуваті плодики придатні для виготовлення цукатів, варення, напоїв, гарнірів до м’яса, добавок у суп і салат.

А ще, при вживанні, ягоди барбарису знижують тиск і рівень цукру в крові, вони надають зміцнюючу дію на імунну систему, оздоровлюють печінку, нирки, шлунок. Плоди також мають жовчогінну та противірусну дію, знімають жар і прискорюють одужання при застуді.

Обліпиха

З кінця серпня (а у рослин деяких сортів – навіть з другої половини вересня) збирають урожай обліпихи. Її блискучі золотисті або червоно-оранжеві кисло-солодкі плодики – справжній полівітамінний концентрат (А, B1, B2, B3, B6, C, E, К та ін.), а також вони містять олію, багату каротиноїдами, цінні мікроелементи, фітонциди та органічні кислоти. А як ошатно виглядають гілки дерев, буквально посипані яскравими ягодами!

Брусниця

“Класична” осіння ягода, брусниця, використовується в кулінарії та медицині сотні та сотні років – адже це воістину криниця корисних речовин. Кисло-солодка соковита ягода містить вітаміни, легкозасвоювані цукри, органічні кислоти, мікроелементи (наприклад, досить багато калію), поліфеноли.

Завдяки такому багатому складу плоди брусниці допомагають при авітамінозах, сприяють міцності та еластичності капілярів, знижують ризик виникнення серцевих захворювань, підвищують рівень корисного холестерину в крові. До того ж це чудовий вітамінний і протигнильний засіб.

Популярне

Подібні новини